Dyniowy pająk na Halloween
||

Dyniowy pająk na Halloween

Odkryłam niedawno na Facebooku niesamowitą stronę: Bake Street. Szczególnie zachwyciło mnie zdjęcie drożdżówki (wyświetli się Wam, kiedy klikniecie w link) – a że uwielbiam takie drożdżowe sploty, postanowiłam od razu spróbować.

Niestety do wypieku przygotowałam inne ciasto. Miałam jeszcze zapas dyni i chciałam ją zużyć. Efekt był taki, że splotu ze zdjęcia nie udało mi się przygotować, ale wpadłam na pomysł, żeby zrobić z tych elementów ciasto na Halloween. Tak powstał dyniowy pająk. Wyszło genialnie! Dzieci od razu go przygarnęły i uznały za członka rodziny. A potem go… zjadły.

Kolejny efekt uboczny był taki, że odkryłam najlepsze ciasto drożdżowe z dynią, jakie kiedykolwiek jadłam! Polecam!

Składniki

350 g mąki
10 g suchych drożdży
180 g puree z dyni
30 g roztopionego i ostudzonego masła
150 ml mleka
60 g cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo

2 ziarenka pieprzu
jajko roztrzepane z łyżką mleka
cynamon

Wszystkie składniki (oprócz dodatkowych) umieszczamy w misce. Mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto się klei, można je podsypać mąką.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i odrywamy poszczególne kawałki: małą kulę na główkę i cztery mniejsze kawałki, które rolujemy na kształt długich nóżek. Z reszty ciasta formujemy największą kulę. Na dużej kuli układamy na krzyż i  po skosie zrolowane paski-nóżki, tak żeby ich środki łączyły się na szczycie kuli. Wodą smarujemy to miejsce łączenia i doczepiamy małą kulkę-głowę. Umieszczamy ziarenka pieprzu w miejscu oczu. Przekładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do napuszenia.

Po tym czasie smarujemy główkę i nóżki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy te części cynamonem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Źródło receptury na ciasto: Moje Wypieki

Podobne wpisy