|

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Jak robiłam kotleciki rybne z ryżem, to jakoś za dużo tej ryby kupiłam, a że w naturze nic się nie marnuje, to z nadmiaru ryby powstały później pulpety rybne.

Składniki:
1 kg ryby (dorsz lub mintaj)
5 jajek
bułka tarta
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
wywar z warzyw lub bulion
1 łyżka mąki ziemniaczanej
puszka pomidorów

Rybę (jeśli była mrożona, to rozmrozić całkowicie i osuszyć na durszlaku) zemleć w blenderze z pokrojoną drobno pietruszką.
Wbić jajka (ja nigdy nie daje pięciu, tylko 3 – góra 4 ) i doprawić solą i pieprzem. Wsypać tyle bułki tartej, aby masa dała się ładnie formować w kulki (dlatego ja daję mniej jajek, aby dawać potem mniej bułki tartej).

Bulion (wywar) doprowadzić do wrzenia.
Kulki z ryby obtoczyć delikatnie w mące i wrzucać do bulionu.
Gotować około 10 min.
Wyjąć pulpeciki.

Do bulionu dodać pomidory (zmielone blenderem). Jeśli sos będzie za rzadki, wtedy zagęścić go 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Doprawić sos według własnego gustu 😉

Pulpety wsadzić do sosu i chwilę zagotować razem.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy