Szarlotka róża
||

Szarlotka róża

Całkiem niedawno zdradzałam, że szarlotki nie należą do moich ulubionych ciast. Ale ciągle jeszcze doceniam potencjał dekoracyjny jabłek. Szarlotka róża, którą widzicie na zdjęciu, powstała jako tort urodzinowy. Zrobiła bardzo dobre wrażenie na gościach. A przygotowuje się ją niezwykle prosto.

Składniki

2 szkl. mąki
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ok. 5 gramów)
3/4 szkl. letniego mleka
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
3 jabłka

Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) umieszczamy w misce. Mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Kroimy ciasto na równej grubości paski.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na mniej więcej 4-5 cząstek.

Po kolei układamy paski ciasta w tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zaczynamy od środka, układamy paski konsentrycznie, zakreślając coraz większe okręgi. Co kawałek wkładamy cząstkę jabłka. Poszczególne paski sklejamy ze sobą.

Uwaga! Nalepiej układać paski szarlotki róży na samej podstawie formy, a boki dołożyć dopiero na koniec – będzie o wiele wygodniej operować wokół ciasta.

Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

Źródło: Inspired by Charm

Podobne wpisy