Całkiem niedawno zdradzałam, że szarlotki nie należą do moich ulubionych ciast. Ale ciągle jeszcze doceniam potencjał dekoracyjny jabłek. Szarlotka róża, którą widzicie na zdjęciu, powstała jako tort urodzinowy. Zrobiła bardzo dobre wrażenie na gościach. A przygotowuje się ją niezwykle prosto.
Składniki
2 szkl. mąki
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ok. 5 gramów)
3/4 szkl. letniego mleka
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
3 jabłka
Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) umieszczamy w misce. Mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Kroimy ciasto na równej grubości paski.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na mniej więcej 4-5 cząstek.
Po kolei układamy paski ciasta w tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zaczynamy od środka, układamy paski konsentrycznie, zakreślając coraz większe okręgi. Co kawałek wkładamy cząstkę jabłka. Poszczególne paski sklejamy ze sobą.
Uwaga! Nalepiej układać paski szarlotki róży na samej podstawie formy, a boki dołożyć dopiero na koniec – będzie o wiele wygodniej operować wokół ciasta.
Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.
Źródło: Inspired by Charm
26 komentarzy
Ania
on 18 września 2018 at 15:41Uwielbiam ciasta drożdżowe ,więc ochoczo zabrałam się do róży .Wygląd jej uroczy , ale niestety samo ciasto w smaku nie jest dobre . Totalne rozczarowanie .
Ewa Popielarz
on 24 września 2018 at 09:55Przykro mi, że Ci nie smakowało. To ciasto jest rzeczywiście specyficzne, bo nie rośnie tak jak klasyczne drożdżowe, nie jest tak miękkie i puszyste – coś za coś. Gdyby ładnie wyrastało, to nie zachowałoby takiego kształtu 🙂
Krysia
on 21 lipca 2018 at 16:37Pyszne smaczne efektowne.
……robiłam 2 razy. 1 raz według przepisu a 2 po moich zmianach na zdrowsze .Dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą 2000 , ksylitol i brzoskwinie z działki. Po tej zmianie nadaje się dla cukrzyków i IO
.
Ewa Popielarz
on 1 sierpnia 2018 at 15:31Takie urozmaicenia zawsze w cenie! 🙂
Alesia
on 15 stycznia 2017 at 17:16Bez sensu takie ciasto, upiecze człowiek, a po godzinie i tak nie ma nic do kawy ��
eva
on 15 stycznia 2017 at 18:42Mam z nim to samo 😀
JoLis
on 22 listopada 2016 at 18:25W moim piekarniku dziś piecze się to cudo 🙂
eva
on 22 listopada 2016 at 22:10Mam nadzieję, że się wszystko udało! 😀
JoLis
on 27 listopada 2016 at 19:42o tak bardzo się udało 🙂 i wszystkim bardzo smakowało 🙂
eva
on 27 listopada 2016 at 21:49Bardzo bardzo się cieszę 😀
Anonimowy
on 17 listopada 2016 at 13:53Bazując na Twoim pomyśle wyprodukowałam małe różyczki z ciasta serowego- jedna porcja. Ładnie wyszły. Chciałam pokazać, ale nie mogę wkleić zdjęcia.
Dzięki za inspirację:))
ps
Paski zwijałam tocząc rulonik po stole.
eva
on 17 listopada 2016 at 14:55Super, cieszę się, że pomysł dał nowe efekty! 🙂
Może wrzucisz zdjęcie na Facebooku? https://www.facebook.com/BabyWKuchni/ Zapraszam! 🙂
Pieruńskie maszkety
on 16 listopada 2016 at 18:58Taka szarlotka to dzieło sztuki 🙂 piekna
eva
on 16 listopada 2016 at 19:05Ojej, duże słowa 🙂 Bardzo dziękuję i polecam wypróbować!
Kobieta Wielozadaniowa
on 15 listopada 2016 at 06:53piekna, smakowicie wygląda
eva
on 15 listopada 2016 at 10:10Dziękuję! 🙂
Anonimowy
on 14 listopada 2016 at 12:44A można użyć swiezych drożdży? Jeśli tak to ile gram?
eva
on 14 listopada 2016 at 13:25Oczywiście. 10-15 gramów powinno wystarczyć. Tyle że świeże trzeba będzie najpierw wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić na 15 minut. A dopiero potem dodać resztę składników i przygotować ciasto.
Powodzenia!
Anna's Place
on 14 listopada 2016 at 11:07Ja jabłka uwielbiam w każdej postaci. Róża wyszła Ci piękna 🙂
eva
on 14 listopada 2016 at 11:33Dziękuję! 🙂
Asai
on 14 listopada 2016 at 10:50Wygląda pięknie 🙂 A że bez jajek to pewnie wypróbuję…
eva
on 14 listopada 2016 at 11:04Zachęcam 🙂 Ciasto drożdżowe można dowolnie modyfikować, wykorzystując swój ulubiony przepis.
Kasia Sarna
on 14 listopada 2016 at 09:05jest prześliczna 🙂
eva
on 14 listopada 2016 at 10:16Dziękuję 🙂 Nawet nie trzeba się było bardzo starać, sama taka wychodzi 🙂
Wypieki Beaty
on 14 listopada 2016 at 07:58Fajne ciasto i ładnie się prezentuje 🙂
eva
on 14 listopada 2016 at 08:20W smaku po prostu drożdżówka z jabłkiem, ale wygląda ładnie 🙂