• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Szarlotka róża
ciasta drożdżowe// ciasta z owocami// walentynki

Szarlotka róża

14 listopada 2016 • 26  

Całkiem niedawno zdradzałam, że szarlotki nie należą do moich ulubionych ciast. Ale ciągle jeszcze doceniam potencjał dekoracyjny jabłek. Szarlotka róża, którą widzicie na zdjęciu, powstała jako tort urodzinowy. Zrobiła bardzo dobre wrażenie na gościach. A przygotowuje się ją niezwykle prosto.

Składniki

2 szkl. mąki
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ok. 5 gramów)
3/4 szkl. letniego mleka
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
3 jabłka

Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) umieszczamy w misce. Mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Kroimy ciasto na równej grubości paski.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na mniej więcej 4-5 cząstek.

Po kolei układamy paski ciasta w tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zaczynamy od środka, układamy paski konsentrycznie, zakreślając coraz większe okręgi. Co kawałek wkładamy cząstkę jabłka. Poszczególne paski sklejamy ze sobą.

Szarlotka róża
Szarlotka róża

Szarlotka róża
Szarlotka róża

Uwaga! Nalepiej układać paski szarlotki róży na samej podstawie formy, a boki dołożyć dopiero na koniec – będzie o wiele wygodniej operować wokół ciasta.

Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

Źródło: Inspired by Charm

Szarlotka róża
Szarlotka róża

#jabłka
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chili sin carne Poprzedni Chili sin carne
Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami • Kolejny Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami

Zajrzyj też tutaj

Keks bananowy  

3 kwietnia 2013

Cobbler truskawkowo-rabarbarowy  

17 czerwca 2014

W oczekiwaniu na lato – ciasto z mango i bananami  

8 maja 2014

26 komentarzy

  1. Ania

    on 18 września 2018 at 15:41
    Odpowiedz

    Uwielbiam ciasta drożdżowe ,więc ochoczo zabrałam się do róży .Wygląd jej uroczy , ale niestety samo ciasto w smaku nie jest dobre . Totalne rozczarowanie .

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 24 września 2018 at 09:55
      Odpowiedz

      Przykro mi, że Ci nie smakowało. To ciasto jest rzeczywiście specyficzne, bo nie rośnie tak jak klasyczne drożdżowe, nie jest tak miękkie i puszyste – coś za coś. Gdyby ładnie wyrastało, to nie zachowałoby takiego kształtu 🙂

  2. Krysia

    on 21 lipca 2018 at 16:37
    Odpowiedz

    Pyszne smaczne efektowne.
    ……robiłam 2 razy. 1 raz według przepisu a 2 po moich zmianach na zdrowsze .Dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą 2000 , ksylitol i brzoskwinie z działki. Po tej zmianie nadaje się dla cukrzyków i IO
    .

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 1 sierpnia 2018 at 15:31
      Odpowiedz

      Takie urozmaicenia zawsze w cenie! 🙂

  3. Alesia

    on 15 stycznia 2017 at 17:16
    Odpowiedz

    Bez sensu takie ciasto, upiecze człowiek, a po godzinie i tak nie ma nic do kawy ��

    • eva

      on 15 stycznia 2017 at 18:42
      Odpowiedz

      Mam z nim to samo 😀

  4. JoLis

    on 22 listopada 2016 at 18:25
    Odpowiedz

    W moim piekarniku dziś piecze się to cudo 🙂

    • eva

      on 22 listopada 2016 at 22:10
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że się wszystko udało! 😀

    • JoLis

      on 27 listopada 2016 at 19:42
      Odpowiedz

      o tak bardzo się udało 🙂 i wszystkim bardzo smakowało 🙂

    • eva

      on 27 listopada 2016 at 21:49
      Odpowiedz

      Bardzo bardzo się cieszę 😀

  5. Anonimowy

    on 17 listopada 2016 at 13:53
    Odpowiedz

    Bazując na Twoim pomyśle wyprodukowałam małe różyczki z ciasta serowego- jedna porcja. Ładnie wyszły. Chciałam pokazać, ale nie mogę wkleić zdjęcia.
    Dzięki za inspirację:))
    ps
    Paski zwijałam tocząc rulonik po stole.

    • eva

      on 17 listopada 2016 at 14:55
      Odpowiedz

      Super, cieszę się, że pomysł dał nowe efekty! 🙂
      Może wrzucisz zdjęcie na Facebooku? https://www.facebook.com/BabyWKuchni/ Zapraszam! 🙂

  6. Pieruńskie maszkety

    on 16 listopada 2016 at 18:58
    Odpowiedz

    Taka szarlotka to dzieło sztuki 🙂 piekna

    • eva

      on 16 listopada 2016 at 19:05
      Odpowiedz

      Ojej, duże słowa 🙂 Bardzo dziękuję i polecam wypróbować!

  7. Kobieta Wielozadaniowa

    on 15 listopada 2016 at 06:53
    Odpowiedz

    piekna, smakowicie wygląda

    • eva

      on 15 listopada 2016 at 10:10
      Odpowiedz

      Dziękuję! 🙂

  8. Anonimowy

    on 14 listopada 2016 at 12:44
    Odpowiedz

    A można użyć swiezych drożdży? Jeśli tak to ile gram?

    • eva

      on 14 listopada 2016 at 13:25
      Odpowiedz

      Oczywiście. 10-15 gramów powinno wystarczyć. Tyle że świeże trzeba będzie najpierw wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić na 15 minut. A dopiero potem dodać resztę składników i przygotować ciasto.
      Powodzenia!

  9. Anna's Place

    on 14 listopada 2016 at 11:07
    Odpowiedz

    Ja jabłka uwielbiam w każdej postaci. Róża wyszła Ci piękna 🙂

    • eva

      on 14 listopada 2016 at 11:33
      Odpowiedz

      Dziękuję! 🙂

  10. Asai

    on 14 listopada 2016 at 10:50
    Odpowiedz

    Wygląda pięknie 🙂 A że bez jajek to pewnie wypróbuję…

    • eva

      on 14 listopada 2016 at 11:04
      Odpowiedz

      Zachęcam 🙂 Ciasto drożdżowe można dowolnie modyfikować, wykorzystując swój ulubiony przepis.

  11. Kasia Sarna

    on 14 listopada 2016 at 09:05
    Odpowiedz

    jest prześliczna 🙂

    • eva

      on 14 listopada 2016 at 10:16
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Nawet nie trzeba się było bardzo starać, sama taka wychodzi 🙂

  12. Wypieki Beaty

    on 14 listopada 2016 at 07:58
    Odpowiedz

    Fajne ciasto i ładnie się prezentuje 🙂

    • eva

      on 14 listopada 2016 at 08:20
      Odpowiedz

      W smaku po prostu drożdżówka z jabłkiem, ale wygląda ładnie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda