Chleb bananowy

Chleb bananowy z czekoladą

Wiele razy próbowałam piec chleb bananowy. Korzystałam z różnych przepisów. I za każdym razem kończyło się tak samo – wielkim zakalcem. Dopiero przepis z Moich Wypieków okazał się niezawodny! Poza tym to jedno z niewielu ciast, które przygotowuję przy użyciu dwóch akcesoriów – miski i widelca 🙂

Składniki

3-4 stare, miękkie banany
75 g roztopionego i ostudzonego masła
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g posiekanej czekolady

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem w dużej misce. Dodajemy roztopione masło, cukier i jajko i mieszamy – nadal widelcem. Dosypujemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i szczyptę soli. Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę i mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.

Pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Z formy wyjmujemy po lekkim przestudzeniu.

Źródło: Moje Wypieki

Chleb bananowy z czekoladą

Podobne wpisy