Wiele razy próbowałam piec chleb bananowy. Korzystałam z różnych przepisów. I za każdym razem kończyło się tak samo – wielkim zakalcem. Dopiero przepis z Moich Wypieków okazał się niezawodny! Poza tym to jedno z niewielu ciast, które przygotowuję przy użyciu dwóch akcesoriów – miski i widelca 🙂
Składniki
3-4 stare, miękkie banany
75 g roztopionego i ostudzonego masła
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g posiekanej czekolady
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem w dużej misce. Dodajemy roztopione masło, cukier i jajko i mieszamy – nadal widelcem. Dosypujemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i szczyptę soli. Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę i mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
Pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Z formy wyjmujemy po lekkim przestudzeniu.
Źródło: Moje Wypieki
8 komentarzy
Michał
on 29 listopada 2017 at 21:26Przepis świetny. Dzieciaki zajadały aż miło. Łatwe i szybki do przyrządzenia. W moim wypydku wystarczyło dokładnie tyle czasu ile w przepisie żeby chlebek upiekł się “na gotowo”.
Ewa Popielarz
on 4 stycznia 2018 at 12:14Moi też bardzo lubią chlebek bananowy. Cieszę się, że i Wam posmakował! 🙂
rabarbarowo
on 13 sierpnia 2016 at 13:54Uwielbiam takie chlebki. U mnie na blogu mam również wiele przepisów z serii chlebki bananowe, cukiniowe, marchewkowe. Każdy ma w sobie coś innego i lubię z nimi eksperymentować <3
eva
on 14 sierpnia 2016 at 10:21Ja dopiero zaczynam z bananowymi. Ten mnie zachęcił, bo poprzednio wychodziły mi zakalce. Muszę wpaść do Ciebie i coś podpatrzeć 🙂
kociolek-pysznosci
on 12 sierpnia 2016 at 07:36Bardzo lubię takie chlebek na śniadanko.
eva
on 12 sierpnia 2016 at 08:22U nas też jest czasem na śniadanie. Wymiennie z chałką 🙂
Kasia Sarna
on 12 sierpnia 2016 at 07:09banan i czekolada to fantastyczne połączenie 🙂
eva
on 12 sierpnia 2016 at 07:11Uwielbiam! 🙂