Domowe frytki z batatów
||

Frytki z batatów

Postanowiłam sobie kiedyś, że przynajmniej kilka razy do roku będę próbować jakiegoś nowego składnika. Tyle jest smacznych produktów na świecie, że żal by było ich nie poznać. Bataty nie rzuciły mnie na kolana. Nie poddałam się jednak i po frytkach przygotowałam jeszcze inne dania, które były już nieco lepsze. Ale o nich później, na razie podaję przepis na okraszone ziołami frytki z batatów. Spróbujcie sami, czy to Wasze smaki.

Składniki

2 bataty
1 łyżka suszonego rozmarynu
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól

Bataty obieramy i kroimy w słupki. W dużej misce obtaczamy je w rozmarynie, soli, soku z cytryny i oliwie. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między bataty wkładamy zmiażdżone nożem ząbki czosnku (w łupinkach).

Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut.

Źródło: Zajadam

Podobne wpisy