|

Kokosek

Poleca: Iwona
Źródło: „Gotuj. Krok po kroku”

Fot. Iwona

Gdy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na to ciasto, pomyślałam, że to niemożliwe, żeby z tylu składników wyszło coś dobrego. Jednak się pomyliłam…

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm (lub formę do keksa):
112 g wiórków kokosowych
190 g mąki
200 g cukru
300 ml mleka + 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g mlecznej czekolady
masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy kokos, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 300 ml mleka i ponownie mieszamy.
Tortownicę lub formę do keksa smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy na nią 3/4 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i zygzakami wylewamy na ciasto białe.
Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Na ostudzone ciasto wylewamy polewę.

Wykonanie polewy:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać 2 łyżki mleka i rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Polać ostudzone ciasto.

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Podobne wpisy