Wielkanocna babka z czekoladą
|

Babka z czekoladą

Ta wielkanocna babka jest zdradliwa. Kiedy przygotowywałam ją po raz pierwszy, użyłam zbyt małej formy i ciasto dosłownie przerosło moje oczekiwania. Babka wyrosła dwukrotnie ponad rant foremki. Pieczcie je w formie o pojemności co najmniej 2,5-3 litrów. Jeśli nie posiadacie takiej, zmniejszcie ilość składników o połowę. Taka babka z czekoladą będzie ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Składniki

(na formę do babki o pojemności 2,5-3 litrów)

500 g mąki
20 g suchych drożdży (lub 40 g świeżych)
50 g cukru
310 ml mleka
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
2 duże jajka
pół łyżeczki soli
400 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej

Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, przygotowujemy rozczyn – rozkruszamy drożdże do miski, zalewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy po łyżce mąki i cukru. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aż utworzy się piana.

Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady łączymy. Jeśli robiliśmy rozczyn ze świeżych drożdży, dodajemy teraz już tylko pozostałe 210 ml mleka. W przypadku drożdży suchych można składniki połączyć od razu. Wyrabiamy ciasto ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego – aż będzie gładkie i elastyczne, może się jeszcze odrobinę kleić. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Kiedy ciasto wyrasta, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, tzn. połamaną czekoladę wkładamy do miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Woda nie powinna dotykać dna miski. Mieszamy delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Zostawiamy do przestudzenia.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadzamy roztopioną i przestudzoną czekoladę, pozostawiając brzegi puste. Zwijamy ciasto jak roladę i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na babkę. Układamy roladę tak, żeby utworzyła zamknięty okrąg.

Przykrywamy formę i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut – aż babka się zarumieni, a postukana będzie wydawać głuchy odgłos. Dekorujemy cukrem pudrem albo polewą czekoladową.

Źródło: Moje Wypieki

 

Podobne wpisy