Zupa koperkowa
W naszym domu jadamy obiadokolacje. Dorośli w ciągu dnia jedzą jakieś zimne lub ciepłe przekąski, dzieci mają obiad w przedszkolu, a wszyscy razem spotykamy się wieczorem i jemy wspólnie ciepły posiłek. Jest to zawsze tylko jedno danie. I dlatego zupy u nas goszczą raczej rzadko. Ale jak już są, to zawsze tak pyszne, jak ta poniżej, czyli najsmaczniejsza zupa koperkowa!
Składniki
1 udko z kurczaka albo inne mięso na wywar
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
3/4 szkl. ryżu
1 pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól do smaku
Udko dokładnie myjemy i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy przyprawy, obrane i przekrojone na pół marchewkę i pietruszkę. Całość delikatnie solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu z uchyloną pokrywą przez ok. godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy warzywa i udko. Do wywaru wrzucamy ryż i gotujemy ok. 10 minut.
Warzywa kroimy lub rozdrabniamy widelcem i wrzucamy z powrotem do garnka. Umyty koperek drobno siekamy i dodajemy do garnka.
W szklance mieszamy śmietanę lub jogurt z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlewamy całą zawartość szklanki do garnka (można wlewać przez sito). Doprawiamy do smaku.
Źródło: Ulubione Przepisy