Błyskawiczne ciasto z owocami

Błyskawiczne ciasto z owocami

Na dworze dzisiaj padało, mąż zabrał samochód, siedziałam sama z dzieciakami i nie miałam jak wyskoczyć po cokolwiek do sklepu, a miałam ochotę na jakieś ciacho do kawy… Skusiłam się na zrobienie ciasta bardzo szybkiego w wykonaniu i co ważniejsze – ze składników, które zawsze mam w domu. To błyskawiczne ciasto z owocami wychodzi świetnie także na mrożonych owocach!

Składniki

(na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)

4 jajka (białka i żółtka osobno)
1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 i 3/4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500 g owoców (świeże, mrożone lub nawet z kompotu)
cukier puder do posypania

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a potem powoli żółtka i dalej ubijamy. Gdy masa będzie już puszysta i jednolita, wlewamy powoli olej (cały czas ubijając).

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, boki można posmarować masłem i posypać kaszą manną albo zostawić suche. Przekładamy do formy ciasto i układamy na wierzchu owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Można je wcześniej obtoczyć w mące, żeby nie opadały na dno.

Pieczemy ok. 50-60 minut w 175 stopniach – do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: Słuchaj Mamy

Błyskawiczne ciasto z owocami

Podobne wpisy