Na dworze dzisiaj padało, mąż zabrał samochód, siedziałam sama z dzieciakami i nie miałam jak wyskoczyć po cokolwiek do sklepu, a miałam ochotę na jakieś ciacho do kawy… Skusiłam się na zrobienie ciasta bardzo szybkiego w wykonaniu i co ważniejsze – ze składników, które zawsze mam w domu. To błyskawiczne ciasto z owocami wychodzi świetnie także na mrożonych owocach!
Składniki
(na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)
4 jajka (białka i żółtka osobno)
1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 i 3/4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500 g owoców (świeże, mrożone lub nawet z kompotu)
cukier puder do posypania
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a potem powoli żółtka i dalej ubijamy. Gdy masa będzie już puszysta i jednolita, wlewamy powoli olej (cały czas ubijając).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, boki można posmarować masłem i posypać kaszą manną albo zostawić suche. Przekładamy do formy ciasto i układamy na wierzchu owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Można je wcześniej obtoczyć w mące, żeby nie opadały na dno.
Pieczemy ok. 50-60 minut w 175 stopniach – do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Słuchaj Mamy
4 komentarze
Justyna Bąk
on 22 czerwca 2013 at 14:22wygląda smakowicie:)
Klaudia
on 22 czerwca 2013 at 13:21Super ciasto uwielbiam takie 🙂
U mnie nie padało
Gosia
on 22 czerwca 2013 at 22:39Mieszkam na wyspach więc tu deszcz to standard 🙂 Dlatego piekłam z tego co miałam :)))
Bodzinka
on 22 czerwca 2013 at 10:30Ciasto jest genialne, całe zeszłe lato je piekłam 🙂