||

Torcik z jabłkami w budyniu

Polecają: Ewa i Ania

Fot. Ewa

Pierwszy raz jadłam ten placek u moich Teściów. Podobno Teściowa robiła go często, kiedy dzieci były małe. Nie dziwię się – jest pyszny. Tym razem postanowiłam nieco go zmodyfikować, idąc za podszeptem Ani – tak powstał miks pyszności: kruchy spód, budyń na soku jabłkowym i do tego wierzch z kokosa.


Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
3 żółtka
1/3 szkl. cukru
odrobina cukru waniliowego do smaku
150 g masła
1-2 łyżki śmietany (ja daję jogurt naturalny)
niecała łyżeczka proszku do pieczenia


Reszta:
2-3 jabłka
1 l soku jabłkowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
250 ml śmietanki kremówki 30% (może być też 500, jak  ktoś lubi duuuużo śmietany ;))
śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
cynamon (opcjonalnie)

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim natłuszczoną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę (u mnie o średnicy 23 cm). Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Piec w 210 stopniach przez ok. 15 minut – aż się zarumieni.

Zrobić budyń na soku jabłkowym: odrobinę soku odlać do szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę soku zagotować. Rozpuszczony proszek wlać na gotujący się sok i mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić.
Z budyniem wymieszać obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka. Całość wylać na przestudzone ciasto.
Na wierzch wyłożyć śmietankę ubitą z cukrem i fixem. Można posypać cynamonem.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Alternatywnie: Ania
U nas spód jest z biszkopta. Potem warstwa z budyniu i jabłek, ale robiona tak: 5-6 jabłek obrać i pokroić na małe kawałki, dodać 3 szklanki wody, posłodzić, ugotować kompot. Odcedzić jabłka i na kompocie zrobić budyń (2 duże budynie śmietankowe – te na 3/4 litra mleka). Dodać kawałki jabłek i całość wylać na spód. Na to masa kokosowa: pół kostki masła rozpuścić w garnuszku, dodać 200 g kokosu. Osobno ubić pianę z 2 białek, dodać 2 łyżki cukru i żółtka. Wymieszać z kokosem i wylać na ciasto. Zapiec 10-12 minut w 180 stopniach. Pyyyszne, ale wymaga pobrudzenia kilku garów.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy