• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Zakwas żytni
chleby// na zakwasie

Zakwas żytni (II)

1 grudnia 2016 • 0  

Dokładnie rok temu przygotowałam swój pierwszy zakwas żytni. Upiekłam na nim wiele chlebów, ale w końcu nadszedł jego kres. Na wakacjach przeprowadzałam się i kompletnie nie miałam głowy do dokarmiania zakwasu. Zostawiony na trzy tygodnie – jeszcze raz odżył. Ale po kolejnych trzech (znowu o nim zapomniałam) niestety na powierzchni pojawiła się pleśń i nic już nie dało się zrobić.

Korzystając z ciepłych kaloryferów, przygotowałam kolejny zakwas żytni. Od zera. Tym razem według innej metody – trochę bardziej oszczędnej, chociaż idea jest oczywiście ta sama. Mieszamy mąkę żytnią razową z wodą i codziennie dorzucamy kolejną porcję. Piątego dnia upiekłam chleb z oregano i wyszedł idealnie. Polecam do pierwszych wypieków wybierać przepisy z większą ilością zakwasu w cieście (raczej 200 g, a nie 20 g). Wtedy nawet przy młodym zakwasie nie trzeba będzie dodawać drożdży.

Bierzcie się do dzieła, póki kaloryfery ciepłe!

Składniki

mąka żytnia – w sumie 250 g (typ 720 albo 2000 – wszystko jedno, byle jej nie zmieniać; ja tym razem użyłam mąki 2000)
woda – w sumie 250 g
duży szklany słoik
ściereczka, pielucha tetrowa albo kawałek ręcznika papierowego i gumka recepturka

Dzień 1

Godzina 20:00

100 g mąki żytniej
100 g wody w temp. pokojowej

Mąkę mieszamy z wodą drewnianą łyżką w szklanym naczyniu. Powstanie gęsta, klejąca się papka.

Słoik przykrywamy ściereczką albo kawałkiem pieluchy tetrowej, który przymocowujemy gumką. Nie zamykamy szczelnie słoika!

Odstawiamy słoik na 12 godzin w ciepłe miejsce (24-27 stopni), np. w pobliże kaloryfera.

Uwaga! Godziny są umowne. Ważne, żeby trzymać się mniej więcej tych samych pór rano i wieczorem.

Dzień 2

Godzina 8:00

Mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.

Godzina 20:00

50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej

Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 24 godziny.

Dzień 3

Godzina 20:00

50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej

Zakwas powinien już nabierać kwaskowatego zapachu. Mogą pojawić się pęcherzyki powietrza.

Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.

Dzień 4

Godzina 8:00

Mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.

Godzina 20:00

50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej

Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.

Dzień 5

Godzina 8:00

Zakwas jest prawie gotowy! Ostatni raz go mieszamy, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na kilka godzin.

Godzina 15:00

Zakwas jest aktywny. Wybieramy dowolny przepis na chleb na zakwasie i przygotowujemy ciasto. Resztę zakwasu przekładamy do czystego naczynia i chowamy do lodówki.

Więcej informacji na temat zakwasu znajdziesz TUTAJ.

Źródło: Smakowity Chleb

#bułki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chleb bananowy z jabłkami Poprzedni Chleb bananowy z jabłkami
Świąteczne kulki mocy • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie  

2 grudnia 2015

Chleb półrazowy, który się udaje  

28 czerwca 2013
Chleb z suszonymi pomidorami

Chleb z suszonymi pomidorami  

14 września 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda