Zakwas żytni
|

Zakwas żytni (II)

Dokładnie rok temu przygotowałam swój pierwszy zakwas żytni. Upiekłam na nim wiele chlebów, ale w końcu nadszedł jego kres. Na wakacjach przeprowadzałam się i kompletnie nie miałam głowy do dokarmiania zakwasu. Zostawiony na trzy tygodnie – jeszcze raz odżył. Ale po kolejnych trzech (znowu o nim zapomniałam) niestety na powierzchni pojawiła się pleśń i nic już nie dało się zrobić.

Korzystając z ciepłych kaloryferów, przygotowałam kolejny zakwas żytni. Od zera. Tym razem według innej metody – trochę bardziej oszczędnej, chociaż idea jest oczywiście ta sama. Mieszamy mąkę żytnią razową z wodą i codziennie dorzucamy kolejną porcję. Piątego dnia upiekłam chleb z oregano i wyszedł idealnie. Polecam do pierwszych wypieków wybierać przepisy z większą ilością zakwasu w cieście (raczej 200 g, a nie 20 g). Wtedy nawet przy młodym zakwasie nie trzeba będzie dodawać drożdży.

Bierzcie się do dzieła, póki kaloryfery ciepłe!

Składniki

mąka żytnia – w sumie 250 g (typ 720 albo 2000 – wszystko jedno, byle jej nie zmieniać; ja tym razem użyłam mąki 2000)
woda – w sumie 250 g
duży szklany słoik
ściereczka, pielucha tetrowa albo kawałek ręcznika papierowego i gumka recepturka

Dzień 1

Godzina 20:00

100 g mąki żytniej
100 g wody w temp. pokojowej

Mąkę mieszamy z wodą drewnianą łyżką w szklanym naczyniu. Powstanie gęsta, klejąca się papka.

Słoik przykrywamy ściereczką albo kawałkiem pieluchy tetrowej, który przymocowujemy gumką. Nie zamykamy szczelnie słoika!

Odstawiamy słoik na 12 godzin w ciepłe miejsce (24-27 stopni), np. w pobliże kaloryfera.

Uwaga! Godziny są umowne. Ważne, żeby trzymać się mniej więcej tych samych pór rano i wieczorem.

Dzień 2

Godzina 8:00

Mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.

Godzina 20:00

50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej

Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 24 godziny.

Dzień 3

Godzina 20:00

50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej

Zakwas powinien już nabierać kwaskowatego zapachu. Mogą pojawić się pęcherzyki powietrza.

Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.

Dzień 4

Godzina 8:00

Mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.

Godzina 20:00

50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej

Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.

Dzień 5

Godzina 8:00

Zakwas jest prawie gotowy! Ostatni raz go mieszamy, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na kilka godzin.

Godzina 15:00

Zakwas jest aktywny. Wybieramy dowolny przepis na chleb na zakwasie i przygotowujemy ciasto. Resztę zakwasu przekładamy do czystego naczynia i chowamy do lodówki.

Więcej informacji na temat zakwasu znajdziesz TUTAJ.

Źródło: Smakowity Chleb

Podobne wpisy