Zakwas żytni (II)
Dokładnie rok temu przygotowałam swój pierwszy zakwas żytni. Upiekłam na nim wiele chlebów, ale w końcu nadszedł jego kres. Na wakacjach przeprowadzałam się i kompletnie nie miałam głowy do dokarmiania zakwasu. Zostawiony na trzy tygodnie – jeszcze raz odżył. Ale po kolejnych trzech (znowu o nim zapomniałam) niestety na powierzchni pojawiła się pleśń i nic już nie dało się zrobić.
Korzystając z ciepłych kaloryferów, przygotowałam kolejny zakwas żytni. Od zera. Tym razem według innej metody – trochę bardziej oszczędnej, chociaż idea jest oczywiście ta sama. Mieszamy mąkę żytnią razową z wodą i codziennie dorzucamy kolejną porcję. Piątego dnia upiekłam chleb z oregano i wyszedł idealnie. Polecam do pierwszych wypieków wybierać przepisy z większą ilością zakwasu w cieście (raczej 200 g, a nie 20 g). Wtedy nawet przy młodym zakwasie nie trzeba będzie dodawać drożdży.
Bierzcie się do dzieła, póki kaloryfery ciepłe!
Składniki
mąka żytnia – w sumie 250 g (typ 720 albo 2000 – wszystko jedno, byle jej nie zmieniać; ja tym razem użyłam mąki 2000)
woda – w sumie 250 g
duży szklany słoik
ściereczka, pielucha tetrowa albo kawałek ręcznika papierowego i gumka recepturka
Dzień 1
Godzina 20:00
100 g mąki żytniej
100 g wody w temp. pokojowej
Mąkę mieszamy z wodą drewnianą łyżką w szklanym naczyniu. Powstanie gęsta, klejąca się papka.
Słoik przykrywamy ściereczką albo kawałkiem pieluchy tetrowej, który przymocowujemy gumką. Nie zamykamy szczelnie słoika!
Odstawiamy słoik na 12 godzin w ciepłe miejsce (24-27 stopni), np. w pobliże kaloryfera.
Uwaga! Godziny są umowne. Ważne, żeby trzymać się mniej więcej tych samych pór rano i wieczorem.
Dzień 2
Godzina 8:00
Mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.
Godzina 20:00
50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej
Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 24 godziny.
Dzień 3
Godzina 20:00
50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej
Zakwas powinien już nabierać kwaskowatego zapachu. Mogą pojawić się pęcherzyki powietrza.
Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.
Dzień 4
Godzina 8:00
Mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.
Godzina 20:00
50 g mąki żytniej
50 g wody w temp. pokojowej
Mąkę i wodę dodajemy do słoika. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin.
Dzień 5
Godzina 8:00
Zakwas jest prawie gotowy! Ostatni raz go mieszamy, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na kilka godzin.
Godzina 15:00
Zakwas jest aktywny. Wybieramy dowolny przepis na chleb na zakwasie i przygotowujemy ciasto. Resztę zakwasu przekładamy do czystego naczynia i chowamy do lodówki.
Więcej informacji na temat zakwasu znajdziesz TUTAJ.
Źródło: Smakowity Chleb