• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Sernik kokosowy z truskawkami
ciasta z owocami// serniki// torty

Sernik kokosowy z truskawkami

8 czerwca 2016 • 2  

Nie lubię serników. Ale co jakiś czas je przygotowuję, bo moje Dzieci lubią. Jeszcze bardziej nie lubię galaretek. Nigdy nie udaje mi się wyczuć momentu, kiedy najlepiej wylać galaretkę na ciasto. Rozpaczałam nawet z tego powodu na Facebooku w ubiegłym tygodniu. Kiedy pierwszy raz robiłam sernik kokosowy z truskawkami cała galaretka wypłynęła na blat. Przy drugiej próbie galaretka była już za mocno ścięta i wyszła nierówna, co widać zresztą na zdjęciach.

Niech Was to jednak nie zniechęci do wypróbowania tego sernika. Ostatecznie wyszedł bardzo smaczny! Podane proporcje wystarczą do przygotowania małego sernika. Ja miałam tortownicę o średnicy 24 cm i podwoiłam wszystkie składniki oprócz galaretki (użyłam dwóch – jak w przepisie) – wyszło idealnie.

Składniki

(na tortownicę o średnicy 18 cm)
500 g mielonego twarogu
200 ml mleczka kokosowego
3 jajka
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

500 g truskawek
2 truskawkowe galaretki

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy powoli twaróg i mleczko kokosowe – cały czas ubijając. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aż się połączy z masą.

Masę sernikową przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie i po bokach papierem do pieczenia.

Pieczemy w 150 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie sernik studzimy (może trochę opaść).

W międzyczasie rozpuszczamy galaretki w 750 ml wody. Studzimy i wkładamy na chwilę do zamrażarki.

Na wierzchu sernika układamy pozbawione szypułek i umyte truskawki. Zalewamy je tężejącą galaretką. Jeśli sernik wypełnia całą formę, przygotowujemy wysoki pasek papieru do pieczenia i mocujemy go dookoła sernika tak, żeby wystawał kilka centymetrów ponad formę i galaretka się nie rozlała na boki.
Całość schładzamy w lodówce.

Źródło: Five O’Clock

Sernik kokosowy z truskawkami

#galaretka, #mleczko kokosowe, #truskawki, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tarta z botwinką i szparagami Poprzedni Tarta z botwinką i szparagami
Lody truskawkowe trzyskładnikowe (bez maszynki) • Kolejny Lody truskawkowe trzyskładnikowe

Zajrzyj też tutaj

Tarta kakaowa z budyniem i jabłkami  

24 marca 2014

Tort truskawkowy  

6 kwietnia 2013
Sernik na zimno malinowo-jagodowy

Sernik na zimno malinowo-jagodowy  

3 sierpnia 2015

2 komentarze

  1. Lady laura.

    on 8 czerwca 2016 at 14:58
    Odpowiedz

    Piękny sernik .Galaretkę za bardzo ściętą można jeszcze raz delikatnie podgrzać,rozpuścić i ostudzić ,ale to znów czekanie na ,,ten moment '' .

    • eva

      on 8 czerwca 2016 at 18:41
      Odpowiedz

      Zapamiętam!
      Może kiedyś dojdę do wprawy. Ech…

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda