Chleb codzienny 4 składniki

Chleb codzienny (4 składniki)

Można kombinować, kupować wymyślne mąki, dodawać ziarna, działać z zakwasem, zaczynami. Zaplatać w fantazyjny sposób, wyrabiać godzinami. Ale czasem zwyczajnie nie ma na to czasu. Wtedy z pomocą przychodzi taki oto najprostszy z możliwych chleb codzienny. Nawet ja – osoba, która kompletnie nie ma pamięci do proporcji – jestem w stanie zapamiętać ten przepis. Może i białe pieczywo nie jest najzdrowsze, ale chyba nie ma nikogo, kto nie lubiłby czasem przegryźć na śniadanie kromki białego chleba.

Składniki

600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
400 g letniej wody
7 g suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto się klei, można je podsypać mąką.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, formujemy okrągły lub podłużny bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 190 stopniach przez 30 minut.

Źródło Nastoletnie Wypiekanie

Chleb codzienny 4 składniki

Podobne wpisy