• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Australijski chleb
chleby// na proszku lub sodzie

Australijski chleb w 15 minut

15 maja 2017 • 0  

Nie mam zielonego pojęcia, czy to naprawdę jest australijski chleb. Podobno australijscy pasterze piekli go sobie (a może nadal pieką), kiedy wypasali swoje stada z dala od domu. Pewnie udałoby się go przygotować na jakieś większej patelni nad ogniskiem.  Najważniejsze w nim jest to, że zawiera minimalną liczbę składników, a do jego przygotowania wystarczy miska, ręka i jakaś blaszka, na której włożymy chleb do piekarnika.

Jak można się domyślić, nie jest to wyrafinowana kompozycja smakowa, ale świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek. Pojawił się na zdjęciach już ponad rok temu w przepisie na sałatkę nicejską. Długo nie dodawałam go jako osobnego wpisu, bo brakowało mi jasnych zdjęć. To tzw. “chleb ostatniej szansy” – zazwyczaj piekę go późnym wieczorem, kiedy nie ma już dobrego światła. Za to rano znika tak szybko, że o zrobieniu zdjęcia mogę tylko pomarzyć. To też nie jest idealne, ale machnęłam już ręką. Jest, jakie jest, smak się liczy.

Składniki

450  mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
90 g zimnego masła
3/4 szkl. wody

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ugniatamy wszystko rękami, tak żeby masło się rozdrobniło i wymieszało z mąką, tworząc grudki. Na koniec dolewamy wodę i zagniatamy, dopóki nie powstanie zwarte ciasto. Będzie dość twarde i zbite.

Z ciasta formujemy kulę i spłaszczamy ją mocno albo rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia albo układamy na blasze wyłożonej papierem.

Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.

Źródło: Okolice Palnika

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ciasto BEZ (jajek, mleka, masła) Poprzedni Ciasto BEZ masła mleka jajek
Fit ciasto z awokado • Kolejny Fit ciasto z awokado

Zajrzyj też tutaj

Chleb z fetą i bazylią (również do maszyny)  

29 kwietnia 2013

Zakwas – uśpienie na dłużej i reaktywacja  

6 sierpnia 2015
Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (podstawowy)  

14 stycznia 2015

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda