• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// chleby// grillowanie// przystawki/przekąski

Focaccia z serem i ziołami

3 czerwca 2013 • 4  

Poleca: Ewa
Źródło: Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły

Fot. Ewa

Kupiłam niedawno książkę kucharską o makaronach. I pierwszym przepisem, jaki z niej wypróbowałam, była… focaccia 🙂 Na końcu książki są zebrane różne dodatki i desery włoskie. Focaccia wyszła przepyszna. Mimo że nie jest to klasyczny przepis. A i dania makaronowe z tej książki (które powoli wprowadzam w życie) są godne polecenia!

Składniki:
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
350 g mąki pszennej (najlepiej z pszenicy durum – doskonałej do makaronów, ciast na pizzę itp.; ja dałam mąkę pszenną chlebową)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek (plus ciut na posmarowanie ciasta z wierzchu)
200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę
nasiona kopru włoskiego lub czarnuszka albo tymianek czy inne zioła

Wszystkie składniki z wyjątkiem ziół i sera łączymy i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy je kilka minut.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa koła o grubości ok. 6 mm. Tak pi razy oko, grubość powinna być mniej więcej jak ciasta na pizzę albo nawet ciut większa.

Jedno koło kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kładziemy na nie ser pokrojony w kostkę – rozkładając równomiernie po całej powierzchni, z wyjątkiem brzegów – i posypujemy ziołami. Przykrywamy całość drugim kołem i sklejamy brzegi, ja zawinęłam je jeszcze do góry, tworząc taki “rant”.

Ostrym nożem robimy poziome krótkie nacięcia na powierzchni ciasta. Smarujemy ciasto oliwą i posypujemy ziołami. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. pół godziny.

Pieczemy 30 minut w 180 stopniach – do zrumienienia.
Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe. Doskonale smakuje z sałatami, ale można jeść też solo 🙂

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Na zdjęciu z sałatką wiosenną
Fot. Ewa

 

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
#ser żółty
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Quiche loreńska Poprzedni
Ciasto wybitnie truskawkowe • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb odrywany z jarmużem

Chleb odrywany z jarmużem  

8 października 2015

Omlet z dodatkami  

18 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i truskawkami  

1 czerwca 2013

4 komentarze

  1. agata

    on 30 października 2016 at 20:18
    Odpowiedz

    A mnie się przepis podoba od początku do końca. Moja rada na dylematy "pi razy oko"- sama sobie dopasuję grubość rozwałkowanego ciasta do swoich upodobań ważne żeby smak w tym wszystkim był a czuję przez skórę że jest. Przepis zapisuję i na pewno wypróbuję. Pozdrawiam.

    • eva

      on 31 października 2016 at 07:19
      Odpowiedz

      To prawda! Przepisy są zazwyczaj elastyczne i wiele modyfikacji zniosą z bardzo dobrym efektem.
      Cieszę się, że ten się podoba. I bardzo polecam jego wypróbowanie – do dobrej sałatki taka focaccia jest niezastąpiona 🙂

  2. Anonimowy

    on 8 lipca 2013 at 16:21
    Odpowiedz

    podawanie proporcji " pi razy oko" zniechęca do wypróbowania przepisu, jak nazwa wskazuje "przepis" powinien być dokładny.

    • Ewa P.

      on 8 lipca 2013 at 18:19
      Odpowiedz

      Czy ja wiem… To zależy od człowieka. Jedni gotują z aptekarską precyzją, inni dodają składniki, doprawiają, smakują i w ten sposób decydują, czy jest ok.
      Ale tu przecież proporcje są akurat dokładne 🙂 Sformułowanie "pi razy oko" tyczy się grubości ciasta – też zresztą podanej. Nikt przecież nie będzie mierzył, czy ma faktycznie 6 mm, lepiej określić tę grubość opisowo 😉
      Mimo wszystko zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 Focaccia jest naprawdę pyszna. Szkoda by było się przedwcześnie zniechęcać 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda