Miałam niepełne opakowanie mleka w proszku, ale tylko przez chwilę zastanawiałam się, jak je zużyć. Przypomniał mi się przepis z mojego dzieciństwa – szyszki z mleka w proszku. Może i nie jest to najzdrowsze danie, ale czasem trzeba zafundować sobie (i dzieciom) odrobinę przyjemności.
Składniki
250 g masła lub margaryny do pieczenia
1 szkl. cukru (można dać mniej)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki kakao
1/2 szkl. wody
2 szkl. mleka w proszku
ok. 200 g ryżu preparowanego
Do garnka wrzucamy masło, cukry, kakao i wszystko zalewamy wodą. Stawiamy garnek na ogniu i mieszamy, aż masa będzie w miarę jednolita. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż masa przestygnie.
Następnie dodajemy mleko w proszku, ryż i mieszamy dokładnie.
Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy kulki. Wkładamy je do lodówki – aż do zastygnięcia szyszek.
Źródło: Chochliki kuchenne
3 komentarze
Wilczur
on 24 stycznia 2017 at 12:32ile tego cukru waniliniowego ?
eva
on 24 stycznia 2017 at 14:21Jeśli nie jest określone w przepisie, to zazwyczaj chodzi o całą małą torebeczkę. Chociaż ja zawsze daję 1-2 łyżeczki domowego cukru z wanilią, tylko dla smaku. Polecam zrobić swój własny, to minuta roboty: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2016/02/domowy-cukier-waniliowy.html
Pozdrawiam 🙂
chochlikikuchenne
on 27 maja 2013 at 20:59Sliczne te Twoje szyszunie 🙂