Szyszki z mleka w proszku
Miałam niepełne opakowanie mleka w proszku, ale tylko przez chwilę zastanawiałam się, jak je zużyć. Przypomniał mi się przepis z mojego dzieciństwa – szyszki z mleka w proszku. Może i nie jest to najzdrowsze danie, ale czasem trzeba zafundować sobie (i dzieciom) odrobinę przyjemności.
Składniki
250 g masła lub margaryny do pieczenia
1 szkl. cukru (można dać mniej)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki kakao
1/2 szkl. wody
2 szkl. mleka w proszku
ok. 200 g ryżu preparowanego
Do garnka wrzucamy masło, cukry, kakao i wszystko zalewamy wodą. Stawiamy garnek na ogniu i mieszamy, aż masa będzie w miarę jednolita. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż masa przestygnie.
Następnie dodajemy mleko w proszku, ryż i mieszamy dokładnie.
Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy kulki. Wkładamy je do lodówki – aż do zastygnięcia szyszek.
Źródło: Chochliki kuchenne