• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb jaglany na zakwasie
chleby// na zakwasie// Pieczywo

Chleb jaglany na zakwasie

27 stycznia 2019 • 0  

Nie jest to chleb bezglutenowy. Do pszenno-żytniego ciasta dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Nawet ci, którzy jaglanki nie lubią, będą z przyjemnością zajadać kanapki z tego pieczywa – jestem pewna. W dodatku chleb jaglany z poniższego przepisu przygotujecie na zakwasie, a nie od dziś wiadomo, że pieczywo na zakwasie jest najlepsze. I mówię to ja – osoba, która dałaby się pokroić na ciasto drożdżowe!

Składniki

(na keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm)

150 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g ugotowanej kaszy jaglanej (czyli ok. 1/4 szkl. suchej kaszy)
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
200 g mąki żytniej jasnej (typ 720)
300 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

Kaszę jaglaną przelewamy na sicie trzykrotnie: zimną wodą, potem gorącą i znów zimną. W garnku zagotowujemy ok. 3/4 szklanki wody. Wrzucamy do niej 1/4 szklanki przepłukanej kaszy jaglanej i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-18 minut. Staramy się w międzyczasie nie mieszać kaszy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem. Ciasto powinno być zwarte, może ewentualnie delikatnie się kleić.

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć mniej więcej do rantu formy, a zajmie mu to 4-5 godzin, w zależności od temperatury i od mocy zakwasu.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Źródło: Fantazje Smaku

#kasza jaglana
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Syrop z imbiru Poprzedni Syrop z imbiru z miodem i cytryną
Muffiny bananowe na mące orkiszowej • Kolejny Muffiny bananowe na mące orkiszowej

Zajrzyj też tutaj

Naany pomidorowe na zakwasie

Naany pomidorowe na zakwasie  

5 listopada 2015
Chleb z hummusem

Chleb z hummusem  

28 sierpnia 2017

Focaccia gryczana – bez drożdży i proszku do pieczenia  

15 marca 2016

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda