Chleb jaglany na zakwasie
||

Chleb jaglany na zakwasie

Nie jest to chleb bezglutenowy. Do pszenno-żytniego ciasta dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Nawet ci, którzy jaglanki nie lubią, będą z przyjemnością zajadać kanapki z tego pieczywa – jestem pewna. W dodatku chleb jaglany z poniższego przepisu przygotujecie na zakwasie, a nie od dziś wiadomo, że pieczywo na zakwasie jest najlepsze. I mówię to ja – osoba, która dałaby się pokroić na ciasto drożdżowe!

Składniki

(na keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm)

150 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g ugotowanej kaszy jaglanej (czyli ok. 1/4 szkl. suchej kaszy)
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
200 g mąki żytniej jasnej (typ 720)
300 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

Kaszę jaglaną przelewamy na sicie trzykrotnie: zimną wodą, potem gorącą i znów zimną. W garnku zagotowujemy ok. 3/4 szklanki wody. Wrzucamy do niej 1/4 szklanki przepłukanej kaszy jaglanej i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-18 minut. Staramy się w międzyczasie nie mieszać kaszy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem. Ciasto powinno być zwarte, może ewentualnie delikatnie się kleić.

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć mniej więcej do rantu formy, a zajmie mu to 4-5 godzin, w zależności od temperatury i od mocy zakwasu.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Źródło: Fantazje Smaku

Podobne wpisy