Żytnie bułki z dynią

Poleca: Ewa
Źródło: „Kuchnia” 2014, nr 11

Fot. Ewa

Kolejna odsłona bułeczek z dynią. W porównaniu do poprzednich te są o wiele bardziej dyniowe i w ogóle smaczniejsze – przez dodatek mąki żytniej i miodu (dzięki temu ostatniemu są lekko słodkawe, ale nadają się jak najbardziej na wytrawne śniadanie). Gdyby połączyć te dwa przepisy: z tego wziąć procedurę, a z poprzedniego kształt – wyszłaby byłka dyniowa-ideał 🙂

Składniki:
170 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki żytniej
7 g drożdży instant
280 g puree z dyni
1 jajko
60 ml mleka
80 g roztopionego i ostudzonego masła
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
1/4 szkl. pestek z dyni

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
pestki z dyni

Wszystkie składniki (z wyjątkiem dodatków) łączymy w misce i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego elastyczne ciasto. Można podsypać mąką, jeśli się za bardzo klei, ale powinno zostać miękkie, nie zbite. Ciasto wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie formujemy 12 bułeczek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozrobionym z łyżką mleka i posypujemy pestkami dyni, przyklepując je, żeby się przykleiły.

Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Podobne wpisy