|

Ciasto podwójnie pomarańczowe

Poleca: Gosia
Źródło: Bajkorada

Fot. Gosia

Zalegały mi w domu pomarańcze, których nie mogliśmy już przejeść. Trzeba je było przerobić. Inspirację na ciasto zaczerpnęłam ze strony Bajkorada. Ciasto wyszło super, ale brakowało mi jeszcze jakiegoś kremu do niego. Początkowo miałam w planie zrobić krem czekoladowy, bo lubię połączenie pomarańcza plus czekolada. Ostatecznie jednak stwierdziłam, że zrobię ciacho mocno pomarańczowe i taki też jest krem 🙂


Składniki:
Ciasto:
3 małe lub 2 większe pomarańcze
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów lub migdałów (jeśli nie ma, to mogą być też np. płatki owsiane – ja akurat z nimi zrobiłam)
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju

Pomarańcze obrać i zmiksować/zblenderować. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodawać olej, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodać mąkę, proszek i orzechy/migdały/płatki i jeszcze zmiksować to na małych obrotach. Na końcu dodać zmiksowane pomarańcze i wymieszać.
Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.

Krem:
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
350 ml mleka
trochę soku z pomarańczy
10 dkg miękkiego masła
olejek pomarańczowy (opcjonalnie)

Budyń ugotować w podanej ilości mleka. Następnie zmiksować z masłem, dodać sok z pomarańczy i odrobinę olejku (można pominąć). Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem.

Podobne wpisy