Poleca: Gosia
Źródło: Bajkorada
![]() |
Fot. Gosia |
Zalegały mi w domu pomarańcze, których nie mogliśmy już przejeść. Trzeba je było przerobić. Inspirację na ciasto zaczerpnęłam ze strony Bajkorada. Ciasto wyszło super, ale brakowało mi jeszcze jakiegoś kremu do niego. Początkowo miałam w planie zrobić krem czekoladowy, bo lubię połączenie pomarańcza plus czekolada. Ostatecznie jednak stwierdziłam, że zrobię ciacho mocno pomarańczowe i taki też jest krem 🙂
Składniki:
Ciasto:
3 małe lub 2 większe pomarańcze
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów lub migdałów (jeśli nie ma, to mogą być też np. płatki owsiane – ja akurat z nimi zrobiłam)
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
Pomarańcze obrać i zmiksować/zblenderować. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodawać olej, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodać mąkę, proszek i orzechy/migdały/płatki i jeszcze zmiksować to na małych obrotach. Na końcu dodać zmiksowane pomarańcze i wymieszać.
Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.
Krem:
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
350 ml mleka
trochę soku z pomarańczy
10 dkg miękkiego masła
olejek pomarańczowy (opcjonalnie)
Budyń ugotować w podanej ilości mleka. Następnie zmiksować z masłem, dodać sok z pomarańczy i odrobinę olejku (można pominąć). Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem.
4 komentarze
Katarzyna Kozubowska
on 25 czerwca 2013 at 18:12Ciacho z kremem, coś dla mnie 😀
Droczilka
on 25 czerwca 2013 at 14:36Gdy przeczytałam na miniaturce, że ciasto będzie pomarańczowe i w dodatku podwójnie, nie mogłam tu nie zajrzeć!:-))
Świetny wypiek!
Miłego popołudnia!:-)
JCD.pl
on 25 czerwca 2013 at 10:25Bardzo ładnie wygląda – dlatego też chyba spróbuję swoich sił 🙂
yoda
on 25 czerwca 2013 at 10:17Aż mi zapachniało pomarańczą 🙂 Lubię ciasta na oleju – muszę uważać na cholesterol, dlatego używam często zastępstwa oleju rzepakowego zamiast masła, jest zdrowszy dla serca 🙂