|

Zupa z fasolką szparagową

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Niby takie nic, niby zupa. Ale jaka smaczna zupa. Nawet moje małe Trolaki jedzą ze smakiem, a fasolki raczej nie uwielbiają 😉 U mnie zawsze jest w tej zupe dużo „warzywa przewodniego”, a ziemniaków czy włoszczyzny mało.

Składniki :
450 g fasolki szparagowej (może być mrożona, np. zielona)
100 g włoszczyzny
2 średnie ziemniaki
50 g szynki wędzonej
2-3 l bulionu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szkl. śmietany
natka pietruszki, pieprz, sól

Włoszczyznę kroimy w słupki (lub ścieramy na tarce), ziemniaki kroimy w kostkę, szynkę i fasolkę kroimy na małe kawałki.
Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę masła i gotujemy do miękkości warzyw.
Mąkę mieszamy ze śmietaną, hartujemy, dolewając troszkę gorącej zupy. Mieszając, wlewamy do zupy (najlepiej przez małe sitko). Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Podobne wpisy