|

Mielone z jabłkami w waflu

Poleca: Ewa
Źródło: M. Caprari, Kuchnia polska

Fot. Ewa

Nazwa potrawy nieco myląca – jabłka nie są w tym daniu mielone 😉 Na „wykwintny” obiad głupio podać sznycle, ale mielone mięso zamknięte w waflu wygląda już całkiem inaczej 🙂


Składniki:
(na 6 porcji)
0,5 kg mielonego mięsa
1 jajko
2 jabłka
sól, pieprz, dowolne przyprawy do mięsa
2 płaty dużego prostokątnego wafla
jajko i bułka tarta do panierowania

Mielone mięso dowolnie doprawiamy, wbijamy do niego jajko i mieszamy na jednolitą masę.
Z jabłek wydrążamy środek (są do tego takie sprytne małe sprzęty :)) i kroimy je na dość grube plastry w poprzek.
Wafle składamy jeden na drugim i kroimy na 6 części.
Układamy na waflach mielone mięso. Wciskamy w nie po jednym plastrze jabłka (nie za mocno, żeby wafel się nie złamał). Przykrywamy drugim waflem, delikatnie dociskamy.
Waflowe kotleciki maczamy w jajku – wtedy ładnie rozmiękną – i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na oliwie lub na klarowanym maśle. Każdą stronę smażymy po dwa razy, mniej więcej po 2-3 minuty. Można przykryć pokrywką na czas smażenia.
Po usmażeniu można przełożyć wafle do naczynia żaroodpornego, na każdym położyć łyżeczkę masła i wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego (ale wyłączonego) piekarnika. Ale nie jest to konieczne.
Podajemy np. z zieloną sałatą i smażonymi jabłkami albo z jakąś surówką (u mnie ostatnio – z jabłka, marchewki i selera). Ja już żadnych ziemniaków/ryżu itp. do tego dania nie daję.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

Podobne wpisy