Bułeczki gryczane
Poleca: Ania
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ania |
Brakowało mi ostatnio pomysłu na pieczywko kolacyjne, więc zaczęłam przeglądać stronę Moje Wypieki, która jest świetną kopalnią pomysłów i inspiracji. Trafiłam tam na przepis na bułeczki z mąką gryczaną i od razu postanowiłam je upiec, bo w szafce od dawna zalega mi opakowanie tej mąki i nie mam pojęcia, co z nią robić.
Bułeczki są dobre, zdecydowanie kolacyjne, lekko pachną gryką, więc raczej dla fanów tego zboża.
Potrzebujemy:
25 g drożdży
2 łyżki cukru
0,5 szklanki wody
łyżkę mąki
3,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki otrąb pszennych
1,5 szklanki mąki gryczanej
3 łyżeczki soli
400 ml jogurtu naturalnego
1/4 kostki masła
+ kilka łyżek siemienia lnianego i słonecznika
Z drożdży, cukru, mąki i wody robimy w dużym naczyniu zaczyn. Kiedy będzie się pienił, wsypujemy mąki, otręby, sól, wlewamy jogurt i mieszamy. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy. Ciasto będzie dość miękkie, ale powinno ładnie odchodzić od ręki. Odkładamy je z powrotem do dużego naczynia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy bułeczki – u mnie około 16 sztuk dużych bułek. Szykujemy trzy miseczki – do jednej wlewamy wodę, do drugiej wsypujemy siemię lniane, a do trzeciej słonecznik. Każdą bułeczkę moczymy w wodzie – samą górę, a następnie „obtąkujemy” w ziarenkach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i od razu wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy go na 180 stopni i pieczemy około 20-25 min. Przez pierwsze 5-10 min. piekarnik będzie się dopiero nagrzewał i wtedy bułeczki się napuszą.
Fot. Ania |