Lody śmietankowo-waniliowe (bezjajkowe)
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Lody uwielbiają w naszym domu wszyscy. W zeszłym roku po raz pierwszy odważyłam się zrobić je sama. Długo szukałam odpowiedniego przepisu – bo z bliżej niepojętych dla mnie samej powodów nie toleruję surowych jajek, czy niedogotowanych, w czymkolwiek. Okazało się, że „receptura” na lody jest banalnie prosta – potrzeba tylko 3 składników i trochę wolnego czasu, aby mieć w zamrażalniku pyszny deser, do którego te sklepowe mrożonki nawet się nie umywają.
Potrzebujemy:
500 ml śmietanki 36%
duże opakowanie serka homogenizowanego (400 ml)
puszka mleka skondensowanego słodzonego
opcjonalnie kieliszek mocnego alkoholu (wódka, spirytus, rum)
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serek i mleko skondensowane i ewentualnie alkohol i miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika i początkowo mieszamy co 30-40 min., potem, kiedy konsystencja lodów zrobi się bardziej kremowa – co godzinę. I tak aż do uzyskania idealnej konsystencji.