Chleb z hummusem

Chleb z hummusem

Nie jest to przepis na kanapkę z hummusem, ale na pieczywo, które wypiekamy z hummusem już wmieszanym do ciasta. Bywa tak, że hummusu przygotujemy za dużo albo musimy wyjechać i wiemy, że na pewno nie uda nam się przejeść całości. Co wtedy? Nie myślcie o wyrzucaniu jedzenia. W takim przypadku jednym z rozwiązań, które stosuję najczęściej, jest dodanie resztek do ciasta chlebowego. Piekę w ten sposób nawet chleby z czerstwym pieczywem! Po prostu resztki dorzucam do ciasta. Oczywiście nie można tak robić w nieskończoność, ale raz na pewno nie zaszkodzi. Chleb z hummusem jest niesamowicie aromatyczny – musicie tego spróbować!

Składniki

350 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
150 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
7 g suchych drożdży
200 g hummusu
220 ml letniej wody
2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. W razie potrzeby można dodać mąki lub wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski i odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno znacząco zwiększyć swoją objętość.

Po tym czasie ciasto znowu przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na pół godziny.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy na kratce.

Podobne wpisy