Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
|
Fot. Ewa |
Bardzo rzadko wychodzą mi chleby razowe. Dlatego tak radośnie nazwałam ten przepis 😉 Ten chleb naprawdę się udaje! I jest pyszny 🙂
Składniki:
300 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej chlebowej
10 g drożdży suchych
Z podanych składników wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej oliwą lub wysypanej mąką miski, przykryć ją i odłożyć w ciepłe miejsce min. na godzinę – do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze przez chwilę, przełożyć je do małej keksówki (np. 28 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do ciepła jeszcze na godzinę.
Piec ok. 30 minut w 200 stopniach.
|
Fot. Ewa |