Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
|

Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie

W świecie, w którym brakuje drożdży, pieczywo na zakwasie może nas uratować. Sposobów pieczenia na zakwasie jest wiele. Ja najbardziej lubię chleby nocne. Rano dokarmiam zakwas, wieczorem wyrabiam ciasto i zostawiam je na całą noc. Kolejnego dnia rano wrzucam chleb do piekarnika i mam ciepły, pachnący bochenek na późne śniadanie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na chleb z pietruszką. Pieczemy go na zakwasie żytnim i jest to właśnie chleb nocny. Oczywiście możecie też przyspieszyć proces wyrastania. Wystarczy, że zwiększycie ilość zakwasu do 150 g i postawicie ciasto na chleb blisko źródła ciepła – wtedy po 4-5 godzinach powinno wyrosnąć na tyle, żeby było gotowe do pieczenia.

Składniki

600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
100 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
garść posiekanej natki pietruszki

Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką albo za pomocą robota kuchennego. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy, że składniki będą połączone i utworzą jednolite ciasto. Może się lekko kleić. Jeśli ciasto klei się za bardzo, można dodać odrobinę mąki.

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 8 godzin (najlepiej na całą noc).

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem jeszcze w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy na kratce.

Źródło: Smakowity Chleb

Podobne wpisy