Omlet cesarski
|

Omlet cesarski

Mam problem z omletami, a właściwie z odwracaniem ich. Rzadko udaje mi się to zrobić zgrabnie, jednym ruchem, omlet się rozwala i już nie jest tak perfekcyjny, jak być powinien. Kiedy zobaczyłam przepis na omlet cesarski, wiedziałam, że to coś dla mnie. Cała sztuką w omlecie cesarskim jest to, że ma być pokrojony na kawałki jeszcze na patelni – nierówne, niedoskonałe, ale pyszne! Spróbujcie koniecznie. Taki omlet cesarski jest idealny na początek dobrego dnia!

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Składniki
 3 szt. jajka (biała i żółtka osobno)
 ½ szkl. mąki
 ½ szkl. mleka
 do smażenia: masło klarowane
 do posypania: cukier puder, cynamon

1

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – można je ocieplić, wkładając na chwilę do ciepłej wody.

2

W misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka na jednolitą masę. Można to zrobić mikserem, ale wystarczy też ręczna rózga albo nawet widelec.

3

Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy ją do masy, delikatnie mieszając.

4

Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy część masy, tak żeby poryła całą powierzchnię dość grubą warstwą. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut – aż omlet zarumieni się od spodu. Po tym czasie przewracamy do na drugą stronę i rozrywamy na mniejsze kawałki, które obsmażamy ze wszystkich stron – tylko do ścięcia się masy.

5

Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i/lub cynamonem. Podajemy na ciepło.

Składniki

Składniki
 3 szt. jajka (biała i żółtka osobno)
 ½ szkl. mąki
 ½ szkl. mleka
 do smażenia: masło klarowane
 do posypania: cukier puder, cynamon

Przepis

1

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – można je ocieplić, wkładając na chwilę do ciepłej wody.

2

W misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka na jednolitą masę. Można to zrobić mikserem, ale wystarczy też ręczna rózga albo nawet widelec.

3

Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy ją do masy, delikatnie mieszając.

4

Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy część masy, tak żeby poryła całą powierzchnię dość grubą warstwą. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut – aż omlet zarumieni się od spodu. Po tym czasie przewracamy do na drugą stronę i rozrywamy na mniejsze kawałki, które obsmażamy ze wszystkich stron – tylko do ścięcia się masy.

5

Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i/lub cynamonem. Podajemy na ciepło.

Omlet cesarski

Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy