Omlet cesarski
Mam problem z omletami, a właściwie z odwracaniem ich. Rzadko udaje mi się to zrobić zgrabnie, jednym ruchem, omlet się rozwala i już nie jest tak perfekcyjny, jak być powinien. Kiedy zobaczyłam przepis na omlet cesarski, wiedziałam, że to coś dla mnie. Cała sztuką w omlecie cesarskim jest to, że ma być pokrojony na kawałki jeszcze na patelni – nierówne, niedoskonałe, ale pyszne! Spróbujcie koniecznie. Taki omlet cesarski jest idealny na początek dobrego dnia!
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – można je ocieplić, wkładając na chwilę do ciepłej wody.
W misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka na jednolitą masę. Można to zrobić mikserem, ale wystarczy też ręczna rózga albo nawet widelec.
Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy ją do masy, delikatnie mieszając.
Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy część masy, tak żeby poryła całą powierzchnię dość grubą warstwą. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut – aż omlet zarumieni się od spodu. Po tym czasie przewracamy do na drugą stronę i rozrywamy na mniejsze kawałki, które obsmażamy ze wszystkich stron – tylko do ścięcia się masy.
Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i/lub cynamonem. Podajemy na ciepło.
Składniki
Przepis
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – można je ocieplić, wkładając na chwilę do ciepłej wody.
W misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka na jednolitą masę. Można to zrobić mikserem, ale wystarczy też ręczna rózga albo nawet widelec.
Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy ją do masy, delikatnie mieszając.
Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy część masy, tak żeby poryła całą powierzchnię dość grubą warstwą. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut – aż omlet zarumieni się od spodu. Po tym czasie przewracamy do na drugą stronę i rozrywamy na mniejsze kawałki, które obsmażamy ze wszystkich stron – tylko do ścięcia się masy.
Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i/lub cynamonem. Podajemy na ciepło.
Źródło: Kwestia Smaku