Choinka makowa
Przepis z serii – nie mam czasu, nie umiem piec, ale to potrafię zrobić. Naprawdę, nawet dziecko sobie z tym poradzi! Swoją drogą – taka choinka makowa to dobry pomysł na zabawę z dziećmi przed świętami. Pozwólcie im przygotować ją samodzielnie. Będą miały niemałą satysfakcję.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 150 g masy makowej
Dodatkowo
jajko roztrzepane z łyżką mleka
żurawina suszona
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jeden płat ciasta francuskiego kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przycinamy go na kształt choinki, czyli trójkąta z pniem na dole. Smarujemy masą makową.
Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta i przycinamy go jak poprzednio. Po bokach robimy poziome nacięcia, pilnując, żeby pas szerokości pnia na środku został nieprzecięty. Każdy z tak powstałych pasków zwijamy wokół własnej osi kilkakrotnie.
Z resztek ciasta możemy przygotować gwiazdkę albo bombki czy łańcuch i dokleić je do choinki za pomocą wody. Można też zrobić z nich palmiery.
Ciasto smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka albo samym mlekiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 minut – do zrumienienia. Upieczone dekorujemy suszoną żurawiną.
Źródło: Moje Wypieki