||

Leniwy chleb na zakwasie



Chleby z twarogiem to jedne z moich ulubionych „udziwnionych” rodzajów pieczywa. Bardziej lubię chyba tylko chleby z ziemniakami. A w przypadku pieczywa na zakwasie procedura przygotowania jest banalnie prosta. Zobaczcie sami.

Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
550 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
150 g twarogu półtłustego
1,5 łyżeczki soli
300 ml wody

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Może się lekko kleić, ale powinno tworzyć zwartą kulę. Wkładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 5 godzin – aż ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 200 stopniach przez 25-30 minut.

Poleca: Ewa
Źródło: Smakowity Chleb

Podobne wpisy