Babka korzenna na Wielkanoc ze śniegiem
Dziwne ostatnio te święta – Boże Narodzenie w słońcu, Wielkanoc w śniegu. W kuchni trzeba być przygotowanym na każdą ewentualność. Na Wielkanoc ze śniegiem za oknem poleca się więc babka korzenna – idealnie wielkanocna, choć z posmakiem piernika. Niech Was nie przerazi lista składników – warto w nie zainwestować, bo ta babka korzenna zachwyca smakiem. A jej przygotowanie wcale nie jest trudne.
Składniki
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mączki migdałowej (75 g zmielonych płatków migdałów)
2,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
225 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szkl. cukru białego
3/4 szkl. cukru brązowego
3 duże jajka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szkl. gęstego jogurtu (np. greckiego) lub kwaśnej śmietany
1 szkl. posiekanych migdałów
1 szkl. świeżej żurawiny (może być rozmrożona i odsączona na ręczniku papierowym)
3/4 szkl. suszonej żurawiny
Pierwsze 8 składników (od mąki do imbiru) przesiewamy i mieszamy w misce.
Masło ucieramy z cukrami (białym, brązowym i waniliowym) na puszystą masę – najpierw samo masło, cukry dodajemy stopniowo. Następnie dodajemy jajka po jednym, wciąż ucierając.
Do masy dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia się składników – teraz już na niskich obrotach.
Wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki i mieszamy łyżką, aż całość się połączy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane migdały.
Masę przelewamy do formy na babkę z kominem, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut, a potem w 175 stopniach jeszcze ok. 30 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie i delikatnie wyjmujemy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Moje Wypieki