|

Hachis parmentier, czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Poleca: Antylopka
Źródło: Cuisine AZ

Fot. Antylopka

Nie można powiedzieć, aby było to szybkie danie, ale jest pyszne. Francuska kuchnia od nieznanej obcokrajowcowi strony. Francuzi jadają hachis często, zarówno w domach, w szkołach czy przedszkolach, jak i w restauracjach. Postanowiłam zrobić je na kolację, a przepis wzięłam z internetu. Efekt nas usatysfakcjonował, ale najlepiej sprawdźcie sami 🙂

Składniki: 
350 gramów mielonej wołowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
210 ml pulpy pomidorowej (może być koncentrat, ale sok już nie, bo musi być gęste)
kilka pieczarek
sól, pieprz
oliwa z oliwek

6 średnich ziemniaków
łyżka masła
2 łyżki crème fraîche (gęsta śmietana)
odrobina mleka
gałka muszkatołowa

100 gramów tartego sera (najlepiej gruyère lub comté)

Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać mięso i wyciśnięty czosnek i podsmażyć razem. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane pieczarki i dusić na małym ogniu. Dodać pulpę pomidorową i zostawić na małym ogniu na 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania.

Górną warstwę stanowi purée. Od typowego polskiego różni się tym, że poza mlekiem do ziemniaków dodaje się crème fraîche i doprawia gałką muszkatołową.

Wszystko posypujemy tartym serem i zapiekamy 10 min. w 180 stopniach.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy