Puree z dyni
Kiedy tylko zaczyna się jesień i dynie można spotkać na każdym kroku, warto kupić ich sporo, a potem przerobić je na puree z dyni. Właśnie w formie puree wykorzystujemy dynię w kuchni najczęściej, więc dobrze jest zawsze mieć jej zapas w zamrażalniku.
Składniki
dynia
Dynię kroimy na części, wydrążamy łyżką środek z pestkami. Ja również obieram ją ze skórki, ale można piec większe kawałki, a skórę ściągnąć po upieczeniu. Kroimy pozostały miąższ w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 90 minut.
Po ostudzeniu miksujemy dynię blenderem i wykorzystujemy od razu albo mrozimy.
Można także kawałki miąższu z dyni ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody albo na parze. Miękką dynię blendujemy.
Z jednej niewielkiej dyni wychodzi ok. 1,5 litra puree.