Puree z dyni

Puree z dyni

Kiedy tylko zaczyna się jesień i dynie można spotkać na każdym kroku, warto kupić ich sporo, a potem przerobić je na puree z dyni. Właśnie w formie puree wykorzystujemy dynię w kuchni najczęściej, więc dobrze jest zawsze mieć jej zapas w zamrażalniku.

Składniki

dynia

Dynię kroimy na części, wydrążamy łyżką środek z pestkami. Ja również obieram ją ze skórki, ale można piec większe kawałki, a skórę ściągnąć po upieczeniu. Kroimy pozostały miąższ w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 90 minut.

Po ostudzeniu miksujemy dynię blenderem i wykorzystujemy od razu albo mrozimy.

Można także kawałki miąższu z dyni ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody albo na parze. Miękką dynię blendujemy.

Z jednej niewielkiej dyni wychodzi ok. 1,5 litra puree.

Podobne wpisy