Pancakes niepolskie naleśniki
||

Pancakes – amerykańskie naleśniki

Pancakes to zachodnia wersja naleśników. Z naszymi naleśnikami nie mają wiele wspólnego, bardziej przypominają racuchy. Są grubsze, zazwyczaj mniejsze i nie zwijamy ich przed podaniem. Ale w smaku niczym naszym naleśnikom nie ustępują. Zdecydowanie warte polecenia!

Kategoria, , Liczba porcji1 porcja

 2 szkl. mąki
 1,50 szkl. mleka
 2 szt. jajka
 1,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia
 3 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 4 łyżka/łyżki/łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

1

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając.

2

Smażymy pancakesy na rozgrzanej patelni do naleśników z obu stron, formując niewielkie placuszki.

3

Podajemy np. z syropem klonowym, bitą śmietaną albo dżemem.

Składniki

 2 szkl. mąki
 1,50 szkl. mleka
 2 szt. jajka
 1,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia
 3 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 4 łyżka/łyżki/łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Przepis

1

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając.

2

Smażymy pancakesy na rozgrzanej patelni do naleśników z obu stron, formując niewielkie placuszki.

3

Podajemy np. z syropem klonowym, bitą śmietaną albo dżemem.

Pancakes – amerykańskie naleśniki

Podobne wpisy