|

Domowe bounty

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Kocham te batony! Zawsze je kochałam. Jak tylko stały się dostępne w Polsce, stały się moimi ulubionymi batonikami, więc nie mogłam nie spróbować ich zrobić w domu. Tym bardziej że jest to tak proste! Potrzebujemy tylko mleka skondesowanego w puszcze, wiórków kokosowych i czekolady.

Składniki:
(na ok. 8 batoników)
1/2 szkl. słodzonego mleka skondensowanego
1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych
2 czekolady (mleczne albo gorzkie)

Wiórki kokosowe mieszamy z mocno schłodzonym mlekiem w proporcjach 3 do 1, czyli na każdą porcję mleka dajemy 3 takie same porcje wiórków. Wstawiamy masę do lodówki na ok. godzinę, żeby się schłodziła i żeby wiórki nabrały trochę wilgoci.

Po tym czasie formujemy batoniki. Trzeba to robić szybko, bo masa ogrzewa się w dłoniach i robi się miękka. Wstawiamy uformowane batoniki do lodówki i w tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Czekamy, aż czekolada przestygnie, ale nie za długo, bo ma być płynna.
Na papier do pieczenia wylewamy trochę czekolady, na niej układamy zimnego batonika, a potem oblewamy batonik czekoladą z wierzchu. Tak robimy z każdym batonikiem po kolei. Następnie wstawiamy wszystko do lodówki, żeby czekolada zastygła.

Podobne wpisy