||

Placuszki z bananami i czekoladą

Poleca: Ewa
Źródło: Filozofia Smaku

Fot. Ewa

Jeśli komuś by się chciało stać przy kuchence w te upały, to polecam przygotowanie tych placuszków. Świetna alternatywa dla zwykłych racuchów czy placków z bananami. Możecie je usmażyć nad ranem, kiedy jeszcze jest chłodno i zjeść na śniadanie na zimno 🙂 Warto się poświęcić – są pyszne 🙂

Składniki:
1 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru
2 banany (mogą być przejrzałe, z ciemną skórką)
8 kostek gorzkiej czekolady

Banany rozgniatamy widelcem albo miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki, czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Miksujemy wszystko lub mieszamy trzepaczką.
Smażymy małe placuszki na suchej patelni do naleśników – z obu stron do zrumienienia.
Podajemy np. z bitą śmietaną.

Fot. Ewa

Podobne wpisy