Ciasteczka twarogowe
|

Ciasteczka twarogowe

Upiekłam je dwa razy w ciągu kilku dni, bo znikają błyskawicznie. Te ciasteczka twarogowe mają w sobie coś z kruchego ciastka z cukrem i miękkiego ciasteczka. Przed formowaniem ciasto musi być schłodzone w lodówce, więc nie da się tych ciasteczek przygotować błyskawicznie, np. tuż przed wizytą gości. Ale czekanie się opłaca – naprawdę!

Składniki

(na całą blachę ciastek)

200 g mąki pszennej
200 g twarogu
80 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g cukru (białego lub brązowego)

Wszystkie składniki z wyjątkiem cukru umieszczamy w misce albo na blacie. Masło kroimy w kostkę, twaróg rozdrabniamy. Zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je dość cienko, ale nie tak, żeby ciasto się rwało. Na płaski talerzyk wysypujemy cukier.

Wykrawamy z ciasta kółka, każde dociskamy jedną stroną do cukru, tak żeby było w nim oblepione. Zginamy krążek ciasta na pół, stroną z cukrem do środka. Znów dociskamy ciasto do cukru i ponownie zginamy – tym razem strona z cukrem powinna zostać na zewnątrz.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je lekko docisnąć do blachy.

Pieczemy w 170 stopniach przez 25–30 minut. Ważne, żeby nie ustawić zbyt wysokiej temperatury – ciastka muszą się upiec w środku, zanim się zbyt mocno zarumienią.

Źródło: Every Cake You Bake

Ciasteczka twarogowe

Podobne wpisy