Jarmuż to moje odkrycie ostatniego miesiąca. Nigdy wcześniej go nie jadłam. Postanowiłam spróbować, bo naczytałam się o tym, jaki jest zdrowy. Próbowałam kilku przepisów i mus truskawkowy z jarmużem zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu. Przygotowałam go w formie gęstego musu, bo chciałam, żeby dzieci mogły go zjeść łyżeczką. Jednak jeśli zastąpicie jogurt grecki zwykłym naturalnym – wyjdzie pyszny koktajl.
Składniki
Warstwa zielona
2 szkl. jarmużu
1/2 banana
1 zielone jabłko ze skórką
100 g jogurtu greckiego
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka miodu
Banana obieramy ze skórki i kroimy. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Dodajemy pozostałe składniki, przekładamy do blendera i miksujemy. Nalewamy na dno szklanek, wypełniając je do połowy wysokości.
Warstwa różowa
200 g truskawek (mogą być mrożone)
1/2 banana
200 g jogurtu greckiego
1/2 szkl. mleka (opcjonalnie; dodajemy je, jeśli mus wyjdzie za gęsty)
1 łyżeczka miodu
Banana obieramy i kroimy. Truskawki lekko rozmrażamy, żeby blender sobie z nimi poradził. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i wylewamy delikatnie na zieloną warstwę.
Źródło: Moja Galeria Smaku
Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Nowy produkt w roli głównej
Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!
5 komentarzy
Magdalena Kuchaja
on 28 kwietnia 2015 at 17:57zdrowe pyszności!
Kinga Łucja
on 28 kwietnia 2015 at 15:29Smacznie 😉
Justyna Żak
on 28 kwietnia 2015 at 10:45świetna przekąska:)
Piotr
on 28 kwietnia 2015 at 10:43Ekstra! 🙂 A jak pesto, smakowało? 🙂
eva
on 28 kwietnia 2015 at 11:00Pesto zjedzone wczoraj w całości, do wylizania talerzy. Pycha 🙂 Jeszcze mi jarmużu zostało, więc pewnie będzie powtórka 🙂