Mus truskawkowy z jarmużem
||

Mus truskawkowy z jarmużem

Jarmuż to moje odkrycie ostatniego miesiąca. Nigdy wcześniej go nie jadłam. Postanowiłam spróbować, bo naczytałam się o tym, jaki jest zdrowy. Próbowałam kilku przepisów i mus truskawkowy z jarmużem zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu. Przygotowałam go w formie gęstego musu, bo chciałam, żeby dzieci mogły go zjeść łyżeczką. Jednak jeśli zastąpicie jogurt grecki zwykłym naturalnym – wyjdzie pyszny koktajl.

Składniki

Warstwa zielona

2 szkl. jarmużu
1/2 banana
1 zielone jabłko ze skórką
100 g jogurtu greckiego
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka miodu

Banana obieramy ze skórki i kroimy. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Dodajemy pozostałe składniki, przekładamy do blendera i miksujemy. Nalewamy na dno szklanek, wypełniając je do połowy wysokości.

Warstwa różowa

200 g truskawek (mogą być mrożone)
1/2 banana
200 g jogurtu greckiego
1/2 szkl. mleka (opcjonalnie; dodajemy je, jeśli mus wyjdzie za gęsty)
1 łyżeczka miodu

Banana obieramy i kroimy. Truskawki lekko rozmrażamy, żeby blender sobie z nimi poradził. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i wylewamy delikatnie na zieloną warstwę.

Źródło: Moja Galeria Smaku

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015Nowy produkt w roli głównej

Wyzwanie kulinarne 2015 Nowy produkt w roli głównej Mus truskawkowy z jarmużem

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

Podobne wpisy