Ciastka z twarożkiem – z cyklu 5 o’clock, czyli ciastko do herbatki #8
Od prawie 12 lat nie mieszkam w domu rodzinnym. Od 8 mam swoją rodzinę. A mimo to za każdym razem, kiedy odwiedzają mnie moi Rodzice, przywożą ze sobą zapas jedzenia jak dla wojska. Zupełnie jak za studenckich czasów. Ostatnio dostaliśmy sporo twarogu i szybko zapadła decyzja, żeby przygotować ciastka z twarożkiem!
Składniki
(na dużą blachę ciastek)
200 g miękkiego masła
220 g twarogu
skórka otarta z cytryny
2 i 1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek cukru
Wszystkie składniki (z wyjątkiem cukru) umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż się połączą. Część cukru można dodać do ciasta, ale nie jest to konieczne.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i każde z nich obtaczamy z obu stron w cukrze, a potem zginamy na pół i jeszcze raz na pół.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. (Jeśli nie będziecie ich składać, tylko zdecydujecie się piec wycięte kształty, wystarczy pewnie 20-25 minut).