Śnieżki czekoladowo-orzechowe
Poleca: Ewa
Źródło: Mała Cukierenka
Fot. Ewa |
Nasze śnieżki trochę mało ośnieżone, ale co się dziwić, skoro za oknem jeszcze zielono 🙂 W każdym razie pysznie smakują zimą (czekolada, cynamon, orzechy), są łatwe do przygotowania i jeszcze łatwiejsze do podjadania w długie zimowe wieczory.
Składniki:
(na ok. 40-50 kul, w zależności od rozmiaru)
160 g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 jajko
2 szkl. mąki
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g posiekanych drobno orzechów włoskich
100 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
3-4 łyżki cukru pudru
Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dosypujemy posiekane orzechy i czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką lub ręką.
Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe kule po wyjęciu z piekarnika obtaczamy w cukrze pudrze i zostawiamy do ostygnięcia.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |