Ciasto budyniowe

Ciasto budyniowe

To ciasto budyniowe zaskoczyło mnie swoją konsystencją – zarówno przed, jak i po upieczeniu. Niby kruche ciasto, ale jednak inne niż standardowe. Nadzienie dodało mu kropkę nad i! Czarna porzeczka i budyń czekoladowy wspaniałe dopełniły całości.

Składniki

(na tortownicę o średnicy 26 cm)

200 g masła (w temp. pokojowej)
2 jajka
3/4 szkl. cukru
2 łyżki gęstej śmietany
2,5 szkl. mąki
5 g drożdży w proszku
3/4 l mleka
2 budynie czekoladowe
konfitura z czarnej porzeczki

Budyń

Do połowy szklanki mleka dodajemy proszek budyniowy, resztę mleka zagotowujemy. Następnie dolewamy do garnka rozpuszczony budyń i na małym ogniu mieszamy, póki całość nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto

Masło ucieramy z jajkami. Następnie dodajemy cukier i śmietanę – rozcieramy całość mikserem albo łyżką czy kulą do ciasta. Stopniowo dodajemy mąkę z drożdżami, cały czas mieszając. Ciasto będzie lepkie i dość gęste. Ponad połowę masy wykładamy na dno formy wysmarowanej delikatnie masłem.

Na ciasto wykładamy kilka łyżek dżemu z czarnej poprzeczki, a następnie budyń. Na wierzch nakładamy kleksy pozostałego ciasta.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50-55 min. Wierzch musi się lekko zarumienić.

Źródło: Bake&Taste

Podobne wpisy