||

Tort orzechowy

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Na okazje szczególne  i bez okazji. Tort orzechowy smakuje zawsze i każdemu. Orzechy delikatnie wzmocnione nutą kawy… czego chcieć więcej?

Składniki:
Kawa:
¼ szkl. wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Biszkopt:
20 dag mąki
30 dag cukru pudru
10 dag mielonych orzechów włoskich
10 łyżek zimnej wody
5 dużych jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
4 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki mąki
1 szkl. mleka
200 g masła

Biszkopt
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę.
Pozostałe składniki suche wymieszać, dodawać żółtka i wodę. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Ciasto powinno wyrosnąć tak, że da się je podzielić na 3 części. Polecam podzielić masę przed pieczeniem tak, żeby upiec jeden biszkopt (z 1/3 masy) i drugi z reszty – do podzielenia na dwie części.
Piec 35-40 minut w temp. 170 stopni, na koniec zwiększyć na minutę na ok. 200 stopni. Nie dłużej – chodzi tylko o to, żeby nie opadł.

Masa budyniowa
4 żółtka utrzeć w rondelku z połową szklanki cukru pudru, dodać 2 łyżki mąki. Zalać 1 szklanką wrzącego mleka, podgrzać, aż zgęstnieje – nie gotować. Ostudzić.

Masło roślinne utrzeć, dodać masę budyniową oraz ostudzoną kawę – zmiksować.

Przekładać masą nasączone biszkopty.
Do nasączenia używam gorzkiej herbaty. Można ją wzmocnić odrobiną alkoholu, o ile ciasta nie będą jadły dzieci.

Podobne wpisy