Racuszki na kefirze z sosem waniliowym
Poleca: Gabi
Córeczka zażyczyła sobie racuszki z sosem „jak w przedszkolu”. No to mama ma zagryzkę…
Mama przeszukała internet, pomyślała, pokombinowała i wyszło. Smaczne wyszło.
Racuszki bez sosu są dość kwaśne, to on nadaje im słodyczy, na ktòrą czekają dzieciaki.
SOS:
2 łyżki mleka mieszamy z 1 łyżką budyniu.
Resztę mleka ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy proszek budyniowy i ponownie zagotowujemy, ciągle mieszając. Ściągamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Racuszki:
Jajka roztrzepujemy z kefirem (można mikserem).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajek. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę bez grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażymy małe placuszki na suchej patelni do naleśników lub na rozgrzanym oleju. Z obu stron na złoty kolor. Jeśli używaliśmy oleju, odsączamy placki na ręczniku papierowym.
Podajemy na ciepło, z sosem waniliowym.
Składniki
Przepis
SOS:
2 łyżki mleka mieszamy z 1 łyżką budyniu.
Resztę mleka ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy proszek budyniowy i ponownie zagotowujemy, ciągle mieszając. Ściągamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Racuszki:
Jajka roztrzepujemy z kefirem (można mikserem).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajek. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę bez grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażymy małe placuszki na suchej patelni do naleśników lub na rozgrzanym oleju. Z obu stron na złoty kolor. Jeśli używaliśmy oleju, odsączamy placki na ręczniku papierowym.
Podajemy na ciepło, z sosem waniliowym.