Poleca: Gabi
![]() |
Fot. Gabi |
Córeczka zażyczyła sobie racuszki z sosem “jak w przedszkolu”. No to mama ma zagryzkę…
Mama przeszukała internet, pomyślała, pokombinowała i wyszło. Smaczne wyszło.
Racuszki bez sosu są dość kwaśne, to on nadaje im słodyczy, na ktòrą czekają dzieciaki.
Składniki:
Sos waniliowy:
0,5 szkl. mleka (+ dodatkowo 2 łyżki)
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
2 łyżki mleka mieszamy z 1 łyżką budyniu.
Resztę mleka ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy proszek budyniowy i ponownie zagotowujemy, ciągle mieszając. Ściągamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Racuszki z kefiru:
350 g kefiru
2 jajka
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Jajka roztrzepujemy z kefirem (można mikserem).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajek. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę bez grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażymy małe placuszki na suchej patelni do naleśników lub na rozgrzanym oleju. Z obu stron na złoty kolor. Jeśli używaliśmy oleju, odsączamy placki na ręczniku papierowym.
Podajemy na ciepło, z sosem waniliowym.
1 komentarz
AniBarPioMar
on 13 maja 2015 at 13:18uwielbiam 🙂