|

Ciasto kokosowe z toffi

Poleca: Iwona
Źródło: Skarbiec Kulinarny

Fot. Iwona

Czasem, jak się nam przedłuża zima, potrzebujemy czegoś mooocno słodkiego na poprawę nastroju… Czy jest coś lepszego niż masa kajmakowa? No, może nutella… Ale żeby nie było nam za mdło, to połączenie kajmaku z kokosem będzie idealne 🙂

Składniki:
gotowy biszkopt kakaowy podzielony na 2 części

Masa kokosowa:
3 szkl. mleka (750 ml)
300 g kokosu
3/4 szkl. cukru
250 g masła lub margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa toffi:
200 g masła
masa kajmakowa

orzechy, prażone migdały lub płatki migdałów

Najpierw przygotowujemy masę kokosową.
Do dużego garnuszka wlać 2,5 szkl. mleka. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i na razie odstawić. Do garnuszka dodać wiórki kokosowe. Doprowadzić do zagotowania i gotować, cały czas mieszając, ok. 5 min. Po tym czasie dodać cukier i masło i mieszać, aż się rozpuszczą. Teraz trzeba wlać wcześniej rozmieszane z mąką mleko (najpierw jeszcze raz je zamieszać, żeby zebrać mąkę z dna). Gotować jeszcze ok. 2 min., cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Gorącą masę wyłożyć na jeden z biszkoptów. Przykryć drugim biszkoptem.

I teraz masa toffi.
Ucieramy 200 g masła, dodajemy gotową masę kajmakową i miksujemy. Smarujemy nią górny biszkopt.
Wierzch można posypać orzechami lub migdałami.

Można gotowym kajmakiem od razu wysmarować biszkopt – też będzie pyszne.

Fot. Iwona

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy