Sernik gotowany
||

Sernik gotowany

Sernik gotowany to specjalność mojej Teściowej. Nie jest mdły jak niektóre serniki, nie jest też bardzo słodki. Kruche ciasto dodaje mu uroku. Doskonale się sprawdza na różne uroczystości domowe. No i najważniejsze – sernik gotowany nie opada! Można go przygotować w wersji z dwoma albo trzema kruchymi blatami ciasta, a można zrobić sernik gotowany na szybko i masą serową przełożyć herbatniki.

Składniki

Ciasto

(na 2-3 blaty ciasta)

600 g mąki
6 żółtek
1 szkl. cukru
300 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie lub trzy części, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Uwaga! Z pozostałych białek można zrobić np. bezy albo placek z białek.

Zimne ciasto rozwałkowujemy na 2 lub 3 prostokątne blaty. Wkładamy każdy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy każdy blat ciasta w 210 stopniach przez ok. 15 minut (aż się zarumieni).

Masa serowa

5 całych jajek
1 szkl. cukru
200 g miękkiego masła
1 kg zmielonego twarogu
1 budyń śmietankowy bez cukru (taki na pół litra mleka)
0,5 szkl. mleka

Masło ucieramy na puszystą masę, dodając powoli cukier, małymi porcjami. Jajka roztrzepujemy w osobnej misce i dodajemy stopniowo do ubitego masła, cały czas miksując. Na koniec dodajemy twaróg i całość krótko miksujemy – do połączenia się składników.

Masę przekładamy na palnik i zagotowujemy, mieszając, żeby nie przywarła. Proszek budyniowy rozpuszczamy w mleku i dodajemy do gotującej się masy. Całość jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając – masa powinna zgęstnieć.

Ciepłą masę serową wylewamy na kruchy blat ciasta i przykrywamy drugim. Ewentualnie dzielimy masę na dwie części i przekładamy nią trzy blaty cista, czyli blat na spód, potem połowa masy, drugi blat, druga połowa masy i na wierzchu trzeci blat ciasta.

Odkładamy sernik najlepiej na całą noc pod przykryciem do lodówki, żeby masa stężała, a ciasto trochę zmiękło. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Sernik gotowany

Podobne wpisy