• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Sernik gotowany
Boże Narodzenie// serniki// Wielkanoc

Sernik gotowany

11 lutego 2014 • 4  

Sernik gotowany to specjalność mojej Teściowej. Nie jest mdły jak niektóre serniki, nie jest też bardzo słodki. Kruche ciasto dodaje mu uroku. Doskonale się sprawdza na różne uroczystości domowe. No i najważniejsze – sernik gotowany nie opada! Można go przygotować w wersji z dwoma albo trzema kruchymi blatami ciasta, a można zrobić sernik gotowany na szybko i masą serową przełożyć herbatniki.

Składniki

Ciasto

(na 2-3 blaty ciasta)

600 g mąki
6 żółtek
1 szkl. cukru
300 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie lub trzy części, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Uwaga! Z pozostałych białek można zrobić np. bezy albo placek z białek.

Zimne ciasto rozwałkowujemy na 2 lub 3 prostokątne blaty. Wkładamy każdy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy każdy blat ciasta w 210 stopniach przez ok. 15 minut (aż się zarumieni).

Masa serowa

5 całych jajek
1 szkl. cukru
200 g miękkiego masła
1 kg zmielonego twarogu
1 budyń śmietankowy bez cukru (taki na pół litra mleka)
0,5 szkl. mleka

Masło ucieramy na puszystą masę, dodając powoli cukier, małymi porcjami. Jajka roztrzepujemy w osobnej misce i dodajemy stopniowo do ubitego masła, cały czas miksując. Na koniec dodajemy twaróg i całość krótko miksujemy – do połączenia się składników.

Masę przekładamy na palnik i zagotowujemy, mieszając, żeby nie przywarła. Proszek budyniowy rozpuszczamy w mleku i dodajemy do gotującej się masy. Całość jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając – masa powinna zgęstnieć.

Ciepłą masę serową wylewamy na kruchy blat ciasta i przykrywamy drugim. Ewentualnie dzielimy masę na dwie części i przekładamy nią trzy blaty cista, czyli blat na spód, potem połowa masy, drugi blat, druga połowa masy i na wierzchu trzeci blat ciasta.

Odkładamy sernik najlepiej na całą noc pod przykryciem do lodówki, żeby masa stężała, a ciasto trochę zmiękło. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Sernik gotowany

#budyń, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Udka zapiekane w majonezie Poprzedni
Krokiety z mięsem z rosołu • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Wielkanocna babka z czekoladą

Babka z czekoladą  

7 kwietnia 2017
Makowa gwiazda

Makowa gwiazda  

15 grudnia 2016

Sałatka śledziowa  

30 grudnia 2013

4 komentarze

  1. Bogna Folga

    on 10 lutego 2016 at 09:57
    Odpowiedz

    Jest boski

    • eva

      on 10 lutego 2016 at 09:58
      Odpowiedz

      Potwierdzam 🙂 I nie opada! A to duży plus 🙂

  2. gin

    on 12 lutego 2014 at 12:53
    Odpowiedz

    Wygląda wyjątkowo apetycznie 🙂

  3. Justyna Żak

    on 11 lutego 2014 at 15:44
    Odpowiedz

    pysznie wygląda:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda