Crumble razowe z truskawkami
|

Crumble razowe z truskawkami

Crumble jadłam do tej pory najczęściej z rabarbarem, pod „klasyczną” kruszonką. Ale ponieważ piekę ostatnio sporo „ciemnych” chlebów, więc mam zapasy mąki razowej i postanowiłam skusić się na tę wersję. Powiem szczerze – nie powaliła mnie na kolana. Może dlatego, że to crumble razowe było zbyt słodkie ze względu na truskawki. Rabarbar wnosi jednak do deseru sporo swojej kwaskowatości. Wypróbuję tę razową kruszonkę na pewno jeszcze kiedyś do rabarbaru.

Składniki

(na 4 porcje)

400 g truskawek
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka

3/4 szkl. mąki pszennej razowej
1/3 szkl. brązowego cukru
80 g zimnego masła

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na połówki lub ćwiartki. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Rozkładamy truskawki po równo do natłuszczonych masłem naczyń do zapiekania.

Składniki kruszonki rozgniatamy w palcach, tak by utworzyły się grudki ciasta. Posypujemy kruszonką owoce.

Zapiekamy w 190 stopniach przez 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni. Przed podaniem czekamy, aż deser lekko przestygnie – owoce będą bardzo gorące.

Źródło: Moje Wypieki

Crumble razowe z truskawkami

Podobne wpisy