Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Nigdy nie zachwycałam się młodą kapustą. Ale w tym roku bardzo mi posmakowała. To kolejny dowód na to, że trzeba wszystkiego próbować co jakiś czas – smaki się zmieniają. Jak widać na zdjęciu, taki kapuśniak z młodej kapusty jemy z chlebem. A co! Na bogato – ziemniaki i chleb! Oczywiście pieczony w domu, do tego na zakwasie. Szczerze polecam!

Składniki

ok. 500 g żeberek wieprzowych (lub mięsa drobiowego z kością)
2-3 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
pół selera
1 por
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól
4-6 ziemniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała główka młodej kapusty
ok. 200 g wędzonego boczku (opcjonalnie)

Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i dolewamy ok. 2,5-3 l zimnej wody. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz jasną część pora. Dorzucamy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu pod uchyloną przykrywką przez 1-1,5 godziny. Warzywa i mięso powinny zmięknąć, a woda nabrać delikatnego smaku rosołu.

Odcedzamy zupę, żeby został sam płyn. Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec wrzucamy pokrojone warzywa, które odcedziliśmy, i ewentualnie porwane na małe kawałki mięso. Dodajemy koncentrat pomidorowy i poszatkowaną drobno kapustę i gotujemy jeszcze kilka-kilkanaście minut, do miękkości kapusty.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Dorzucamy do zupy.

Źródło: Niebo na Talerzu

Podobne wpisy