Cobbler truskawkowo-rabarbarowy
Poleca: Ewa
Źródło: Madame Edith
Fot. Ewa |
Cobbler to kuzyn crumble. Na spodzie owoce, a na wierzchu ciasto. Tyle że tym razem nie kruszonka, ale ciasteczka migdałowe z dodatkiem mascarpone. Wyobrażacie sobie ten smak? Już same ciastka są obłędne, a z dodatkiem truskawek i rabarbaru rozpływających się w gorącym sosie – brak słów!:) Jeśli ciasteczka wytniecie foremkami w kształcie serduszek, sprawdzi się idealnie jako deser walentynkowy (o ile znajdziecie w lutym rabarbar 😉 ale oczywiście można użyć np. mrożonych truskawek i wiśni).
Deser jest dość słodki, więc jeśli wolicie mniej słodkie desery, możecie zmniejszyć ilość cukru.
Składniki:
(4 porcje)
Owoce:
400 g truskawek
400 g rabarbaru (ok. 3-4 laski)
50 g brązowego cukru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasteczka:
100 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
50 g brązowego cukru
50 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g mascarpone + trochę do posmarowania ciastek
szczypta soli
25 g płatków migdałów
Owoce dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy delikatnie i układamy w miseczkach do zapiekania.
Ze podanych składników (z wyjątkiem płatków migdałów) zagniatamy kruche ciasto. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy, obficie podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka. Smarujemy ciasteczka delikatnie odrobiną serka, układamy na wierzchu owoców i posypujemy płatkami migdałów.
Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 25 minut – aż ciastka się zrumienią.
Podajemy na ciepło albo na zimno. Z dodatkiem lodów lub solo.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |