Crumble z cukinią i kozim serem
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Męża zachwyciło, mnie i synowi zasmakowało, a córkę rozczarowało, bo „taka dziwna ta bułka tarta”. Wegetariański obiad wart wypróbowania, ale też pożywna kolacja na ciepło… To danie ma wiele „twarzy”.
Składniki:
6 cukinii (młode i średniej wielkości)
2 sery kozie typu bûche de chèvre
oliwa z oliwek
125 gramów masła
100 gramów mąki
100 gramów bułki tartej
sól, pieprz, mięta
Młodą cukinię umyć i nieobraną pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą z oliwek i podduszać około 10 minut. Użyłam oliwy z oliwek z ziołami prowansalskimi, dlatego nie dodałam później mięty. Całość posolić i popieprzyć.
Sery pokroić w plastry i następnie w paski.
Do naczynia do zapiekania przełożyć cukinie i ser i delikatnie przemieszać. Doprawić (dałam sól, pieprz i oregano, a i tak nie było słone).
Z masła, mąki i bułki wyrobić ciasto. Rozkruszyć po wierzchu naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 min. (dodatkowo na koniec włączyłam grill od góry na 3 min., aby się zarumieniło i było bardziej chrupkie). Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Fot. Antylopka |
Fot. Antylopka |