|

Stefania (bez pieczenia)

Poleca: Gosia
Źródło: Tradycyjna kuchnia polska

Fot. Gosia

Bardzo dobre „ciasto”, które często gości na naszym stole w zwykły dzień do kawy. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Tradycyjna kuchnia polska”. Ja go jednak trochę zmodyfikowałam dla naszych potrzeb. Jeśli ktoś nie lubi przesadnie słodkich dań, to polecam dać trochę mniej cukru, gdyż sama polewa już daje sporo słodyczy.

Składniki:
0,5 l mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła/margaryny
0,5 szklanki kaszy manny
1 łyżka kakao
0,5 torebki cukru waniliowego
2 paczki herbatników po 50 g

Dodatkowo na polewę:
łyżka masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1-2 łyżki wody

Mleko, margarynę i cukry zagotować. Następnie po trochu dodawać kaszę, cały czas mieszając. Jak zgęstnieje, dodać kakao. Blachę (na tę ilość składników – keksówkę) wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników.

Polewa: masło rozpuścić, zdjąć z ognia i dodać cukier, kakao i wodę – i wymieszać. Gdy polewa zacznie gęstnieć, wylać na górę i posypać pokruszonymi herbatnikami.

Schłodzić w lodówce min. 2 godziny.

Fot. Gosia

Fot. Antylopka

Bez polewy i z kakaowymi herbatnikami
Fot. Bodzinka

Podobne wpisy