|

Sznycel z jogurtem i kokosem

Poleca: Ewa
Źródło: 153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji

Fot. Ewa

Tym razem danie z obiadu u Mamy. Przepis nie ma co prawda setek lat i wielowiekowej rodzinnej tradycji, ale dzięki temu da się go zaprezentować, bo w książce wypisane są konkretne proporcje, a nie – jak to z domowymi przepisami bywa – same informacje „na oko” 😉 Polecam! To doskonała alternatywa dla nudzących się już czasem kotletów mielonych.

Składniki:
300 g mielonego filetu z kurczaka
1 mała bułka
1 cebula
1 mały jogurt naturalny
3-4 łyżki natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
3-4 łyżki wiórków kokosowych
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną wcześniej w wodzie i dobrze odciśniętą bułkę (najlepiej nadaje się do tego kajzerka), posiekaną drobno cebulę i pietruszkę oraz jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w panierce przygotowanej z bułki tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi.
Smażymy z obu stron do zezłocenia.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy